Donnerstag, 26. März 2015

Optičke varke: Umjetnička djela na pijesku












Svijet se ovih dana zabavljao diskutujući kakve je boje jedna haljina. Naša percepcija se često poigra trikovima.
Tako je učinio i umjetnik Jamie Hawkins, predatavljajući savršenu iluzija crtežima na pijesku. Na nekim crtežima nam se čini da dvorac lebdi u vazduhu. Ove čarolije je Jamie Hawkins, umjetnik sa Novog Zelanda uradio zajedno sa dvojicom kolega, umjetnika, Constanzom Nightgaleom iz Chilea i Davidom Renduom iz Francuske.
Ove prolazne slike su simbol života, u kome ništa nije trajno. Umjetnicima nije trebao nikakav poseban materijal za izradu slika. Dovoljan je bio jedan štap, kojim su crtali linije po pijesku. U neke slike su integrisali žive ljude, u neke predmete, a to je jedna igra koja je svojim trikovima još više pojačavala efekt slike. Zabava i kreativnost su bile najvažnije stvari za ove umjetnike, jer kako kažu: „Najsretniji život je onaj kreativni“.
Naravno, umjetnici su za prikazivanje svojih djela koristili društvene mreže, facebook i youtube, jer je vijek trajanja ovakvih djela vrlo kratak. Djela ovih umjetnika su prikazivana i prošle godine, ali se jačina njihove optičke iluzije pojačala u zadnje vrijeme, pričom o optičkoj varki već pomenute haljine.
(izvor:stern)
Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen