Sonntag, 8. März 2015

Hiljadu aktova: Istorijske slike koje su izazivale divljenje











Ovo je nekada, ali i danas, izazivalo divljenje i bilo vrlo lijepo.
Od kako su se ljudi počeli baviti fotografijom, izazov su bile fotografije sa obnaženim likovima. Knjiga „Hiljadu aktova“ pokazuje istorijske slike, koje su nekada izazivale divljenje, prije svega zbog svoje prirodnosti.
Oko 1855. godine ženski akt su obilježavale dvije osnovne stvari, stidne dlačice i ženske obline, kao na slikama nepoznatih autora, nepoznatih ljepotica iz toga vremena.
Davne 1890. godine još nije bilo pojma o fotošopu, kao ni estetske hirurgije, umjesto svega toga na fotografijema se mogu vidjeti još i danas izazivni detalji, ženske obline i mekana svjetlost.
Prije 104 godine objavljena je i prva fotografija muškog akta, a poznato je da je istu napravio Wilhelm von Gloeden, koji se smatra prvim profesionalnim fotografom aktova.
Dvadesetak godina kasnije povezale su se dvije stvari, koje su do danas ostale nezaobilazne i nerazdvojne: žensko tijelo i automobili, kao na slici iz 1930. godine, dvije ljepotice i jedan ljepotan na četiri točka.
Tih godina bilježi se i početak fotografije erotske akrobatike, koja je pobuđivala posebnu vrstu pažnje, kao na fotografijama iz 1935. godine.
Knjiga pod originalnim naslovom „1000 Nudes” – Hiljadu aktova prvi put se pojavila 1935. godina, a tada je obilježila istoriju erotske fotografije u periodu 1839-1939. godine, a ovih dana pojavio se reprint te knjige u džepnom izdanju.
(izvor:sdz)

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen