Montag, 16. März 2015

Japan: Praznik plodnosti








Skurilnih festivala ima svuda širom svijeta, ali svakako jedan opd najimpozantnijih je onaj koji je15. marta održan u Japanu, u povodu proslave Dana plodnosti. Ovo pogotovo iz razloga, jer su Japanci poznati po tome da o svojoj seksualnosti ne vole ni govoriti niti je pokazivati javno. Pogledali smo, da vidimo, kako su oni obavili taj praznik.
Na jednoj tradicionalnoj proslavi u Scherin Tagata, u centralnoj provinciji Aichi, muškarci su nosili maketu velikod drvenog penisa izrađenog od Zypress drveta.
Odavanjem počasti penisu, Japanci mole njihove Shinto bogove, da sve raste i da potomci ljudi žive dostojno. Shinto je, inače, prirodna religija Japanaca.
Naravno, proslava ne bi bila proslava, kad se na njoj ne bi našle i prigodne poslastice, sladoledi, lizala i čokolade. Oni, koji ovaj sveti komad ne želi primaknuti ustima, mogu na prigodnoj pijaci kupiti neki komad za dekorativne svrhe i ponijeti ga kući.
Komad, koji su Japanci nosili tokom ceremonije proslave bio je dug 2,5 metara, a težak 280 kilograma, u međuvremenu je postao magnet za publiku. Pri tome je prikazan i jedan vrlo stari komad, kako kažu, star je oko 1500 godina.
Slični praznici plodnosti obilježavaju se na području čitave istočne Azije, a imaju veoma dugu tradiciju.
(izvor:web)
Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen