Da li i dobijate lila raspoloženje kada vidite ovaj pčelinji obrok? Etimološki je to vjerovatno nemoguće, ali emocionalno ima puno smisla da krokussi, kako je naziv za šafran, sadrže riječ „kuss“, koja znači "poljubac". Pogled na njih budi nas iz dugog, sivog zimskog sna.
Za nas ljude, prilično rano cvjetanje je praznik za dušu i oči, a za pčele koje bruje ovdje u Botaničkoj bašti u Minhenu, one su važan prvi izvor hrane u sezoni. Njihov nektar jača male pčele zujalice nakon sušnog zimske žeđi, a prikupljanjem polena već stvaraju zalihe bogate proteinima za nadolazeće leglo.
Isto, kao šta je bilo tako lijepo pročitati u jednoj objavi na društvenim mrežama nedavno? “Kako znate da je proljeće?” Odgovor: “Baka i djed svoj status na društvenim mrežama pune šafranima. Smiješna, ali zapravo proljetni osjećaji su vječiti i bez starosne granice. Ili?
PS. Meteorološki gledano, od početka marta je proljeće – a već ovog vikenda biće sunčanih 16 i vipše stepeni!
-:-
Možda se pitate da li je ovo svježa, novija fotografija? Jeste, stvarno, neke pčele radilice su već u pokretu. Čim malo zagrije, kako kažu, iznad 13 stepeni, one već marljivo sakupljaju polen, između ostalog, za mlade pčele koje će matica uskoro položiti.
(bams)
(NovaSloboda.ba)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen