Freitag, 2. August 2019

Sjećanja na Mostar koga više nema

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu Nova Sloboda, dana 2. augusta 2019. autor Fazlija Hebibović)


Fazlija Hebibović - Sjećanja na Mostar koga više nema: Berba grožđa, Rudari, Pošteni pronalazač, Oskar Davičo

Iz sehare od dvadesetak hiljada objavljenih tekstova u listu Politika Ekspres prije rata, pokušavam otrgnuti od zaborava ljude i događaje i prizvati sjećanja na Mostar koga više nema, osim u srcima mostaroljubaca i mostaronostalgičara.
I mlade generacije podsjetiti da je Mostar vazda bio grad svih njegovih stanovnika, bez lijeve i desne obale. bez podjela po vjerskoj, nacionalnoj i drugoj osnovi.
Da je to bio grad liskaluka i ljudi vedrog duha, spremnih da “podapnu”, ali i da “prime” podapinjanje.




Berba grožđa

Na Hepokovim plantažama u Bijelom Polju i Dračevicama juče je počela berba vinskih sorti grožđa, čuvene “žilavke” i “blatine”. Stručnjaci smatraju da  da ovakav kvalitet grožđa nije zabilježen u posljednjih sedam godina.
Zavisno od kvaliteta, otkupne cijene “blatine” i “žilavke” kretaće se između 6 i 6,30 dinara po kilogramu.
Ostale sorte konzumnog grožđa plaćaće se od 4,20 do 5 dinara po kilogramu.
Ovogodišnja berba trajaće 15 dana.
(12. oktobar 1976. godine)



Rudari žele da postignu rekord

Mostarski rudari računaju da će ove godine ostvariti proizvodnju od 250.000 tona uglja, što bi bio rekord u dugogodišnjoj istoriji postojanja ovog rudnika.
U prvih šest mjeseci ove godine, rudari su ostvarili rekordnu proizvodnju od 118.000 tona uglja. Ipak, to je samo dvije hiljade tona uglja manje od plana. Vjerovatno je da bi ova brojka bila još veća, da nije bilo nekih nepredviđenih teškoća. Nešto slabiji rezultati ostvareni su u prvom tromjesečju, ali je to nadoknađeno u aprilu i maju, a posebno u junu, kada je ostvarena rekordna proizvodnja od kako Rudnik postoji.
U razgovoru sa Ivanom-Icom Šunjićem, direktorom Rudnika, saznali smo da su ovi rezultati ostvareni, prije svega, izuzetnim zalaganjem svih rudara.
“Kada ovu proizvodnju uporedimo sa prošlogodišnjom, onda se vidi da je realizacija veća za blizu 16.000 tona uglja. To nam je omogućilo da smo imali ostatak čistog dohotka od 120.000 dinara. Koliki je to uspjeh, najbolje govori podatak da smo u prvih šest mjeseci prošle godine ostvarili gubitak od 65.000 dinara, koji je došao kao rezultat povećanih troškova proizvodnje i znatno izmijenjenih uslova prilikom vađenja uglja na površinskom kopu”, rekao nam je Ivan-Ico Šunjić, direktor Rudnika mrkog uglja u Mostaru.
(14. oktobar 1976. godine)



Hakija Rahimić našao 30.000 dinara i vratio ih vlasniku

Hakija Rahimić, poslovođa bifea “Odmor” Opštinskog sindikalnog vijeća u Mostaru, vraćajući se juče iz bolnice, gdje je bio u posjeti bolesnoj sestri, nije ni slutio da će doživjeti tako veliko iznenađenje.
Na trotoaru ispred bolnice, primijetio je ličnu kartu  i ček od 30.000 dinara. Lična karta bila je na ime Zijada Puzića, Rudarska 58 iz Mostara.
Hakija je uzeo ček i ličnu kartu i otišao kod Puzića, ali ga nije našao kod kuće. Zatim je otišao kod njegove punice, ali ga ni tamo nije bilo. Hakija se vratio na svoje radno mjesto i pola sata kasnije, sav usplahiren kod njega je došao Zijad Puzić, koji je poštenom nalazaču ponudio nagradu, ali je Hakija to odbio.
(4. novembar 1976. godine)



Šantićeva nagrada Oskaru Daviču

Književniku Oskaru Daviču juče je uručena ovogodišnja nagrada “Akleksa Šantić” za zbirku poezije “Tijelo tijelu”.
Nagradu u iznosu od 20.000 dinara i diplomu, dobitniku je uručio magistar Dževad Derviškadić, predsjednik Skupštine opštine Mostar.
O stvaralaštvu Oskara Daviča govorio je akademik Mithad Begić, predsjednik žirija za dodjelu ovogodišnje nagrade.
Poslije toga, izveden je prigodan poetsko-muzički recital.
(6. novembar 1976. godine)



(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen