Dienstag, 13. August 2019

Na plus 42

Neki kažu da su juče, 12. augusta 2019. godine, u Mostaru termometri zakucavali na plus 50, na suncu. U hladu je mjereno 42 stepena, a uveče u 20 sati, čak 34.
Valjda su termometri za široku upotrebu tako napravljeni da ne mogu mjeriti više od 50 stepeni. Možda s razlogom, a možda je ovo ideja za proizvođače termometara za neka buduća vremena, jer kako je krenulo zadnjih godina, uz sve očiglednije klimatske promjene, temperatura će bivati sve viša i viša.
U Mostaru na ulicama nigdje nikoga. Opet su neki zapisali da se većina sakrila u zatvorene prostore, uključila klima uređaje, a ključ jednostavno progutali, kako nekome ne bi palo na pamet da  vrata otvori. Lani u ovo vrijeme su pričalo kako mnogi vrata od kuće otvaraju mašama, a zabilježeno je da je na ovakvoj temperaturi neko tražio vruć burek za ponijeti, i kad je pitao buregdžiji, je li burek vruć, ovaj mu je odgovorio: Biće vruć, dok dođeš do kuće. (K'o da je ovom buregdžiji nešto u rodu bio Mujo trovač)
Jedan originalni se juče pojavio istovremeno na twitteru, facebooku, instagramu i ko zna gdje sve još, a ne zna se, i nije ni bitno, gdje je prije objavljen, a gdje kopiran. Na fotografiji stoji da je autor Nermin Tulić, naša legenda i glumac iz Sarajeva.
Uglavnom, nečija majka je izišla na avliju da prostre veš na štrik, a sestra išla odmah iza nje i kupila ga sa štrika. Bio je u sekundi  osušen na ovoj temperaturi!
Nek ostane zabilježeno.
Na slikama se vidi da u gradu nema nigdje nikoga, ali također, i da se kroz Stari grad nije moglo maknuti od turista. Mostarci u hlad, a turisti na sunce.

Nermin Tulić

plus 42

rano jutro, nigdje nikoga

podne, nigdje nikoga

hlanda voida sa šadrvana, na plus 40

turisti u Starom gradu, na plus 50 na suncu

(fotografije: facebook, društvene mreže, portali)

(spagos)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen