Donnerstag, 15. August 2019

Događaji iz 1969. koji su oblikovali svijet








Dva događaja iz ljeta 1969. upisana su u istoriju velikim slovima. Prvi je bio trijumf nauke, drugi muzički festival, koji je obilježio vrhunac hipi pokreta. Ove godine obilježava se 50 godina od čovjekovog slijetanja na mjesec, i od održavanja festivala Woodstock.











Voodstock – Festival mira i muzike

U avgustu 1969. godine u Americi je održan Voodstock, veliki trodnevni muzički festival koji je ostao zapamćen kao događaj koji je nadrastao sam sebe i postao simbol za kontrakulturni pokret šezdesetih. Voodstock je okupio velike muzičke zvijezde i skoro pola miiliona ljudi u publici, kreirao nezaboravnu atmosferu, i postao kultni događaj i prekretnica u istoriji pop kulture. Voodstock se održao Između 15. i 18. avgusta 1969. godine, i najavljivan je sloganom: Tri dana mira i muzike. Uoči festivala očekivanja su bila skromna – očekivao se još jedan u nizu atraktivnih muzičkih letnjih festivala.
Organizatori su bili četvorica mladih njujorških preduzetnika, vlasnika nove izdavačke kuće Woodstock Ventures. Festival je organizovan na privatnom posjedu, 70 milja dalje od prvobitno zamišljene lokacije. Pedesetogodišnji lokalni farmer ponudio je rentiranje svog posjeda u oblasti Betel u državi Njujork, blizu jezera White Lake. Pored izmene lokacije koja se dogodila silom prilika organizatorima je glavobolju zadavalo i loše vrijeme, kiša koja je stalno padala i
uzrokovala mnogo blata. Očekivalo se 50 hiljada ljudi, ali konačna cifra je bila mnogo veća. Posjetioci su na festival počeli da pristižu nekoliko dana ranije, a ograde, kapije i ulaznice još nisu bile spremne. Bez efikasnog načina da svima naplate ulaz, organizatori su, iako je već bilo prodato
100.000 ulaznica, odlučili da događaj postane besplatan. Lokalni putevi i auto-put postali su zakrčeni, mnogi su ostavljali svoja kola i dolazili na festival pješke.
Festival su pratili mnogi organizacioni problemi, a zabilježeno je da je na Vooddstocku bilo čak pola miliona ljudi. Publika je bila raznolika, ali najveći dio činili su hipici. Otuđeni od društva ogrezlog materijalizma, hipici su promovisali mir i ljubav, i bili protiv svega što je odlikovalo tadašnju Ameriku. Pobuna je bila i protiv rata u Vijetnamu, i protiv diskriminacija svake vrste i ugrožavanja građanskih prava, protiv puritanizma i licemerja. Trodnevni festival se dogodio u zenitu hipi pokreta, zaokružio burnu američku dekadu, i bio masovni događaj idealan i za muzički
eskapizam, i za širenje plemenitih hipi ideja o ljubavi, miru i jedinstvu.








Zvijezde festivala

Na Voodstocku su nastupala najznačajnija tadašnja muzička imena. Dolazak na festival su najprije
potvrdili Creedence Clearwater Revival, a potom i mnogi drugi. Na bini su bili Džoan Baez, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, Dženis Džoplin, Džoni Vinter, Blood Sweat and Tears, Santana, Džo Koker... Ostali su upamćeni mnogi nadahnuti nastupi, među najupečatljivijima bili su oni grupa Jefferson A irplane, The Who, Crosby, Stills, Nash & Young, Sly and the Family Stone. Na samom k raju festivala dogodio se i njegov highlight – Džimi Hendriks je bravurozno odsvirao svoj set i zapanjio i impresionirao publiku jedinstvenim izvođenjem numere Star Spangled Banner – gitarom je dočarao zvuke rata – aviona, bombi, pucnjave, i o čajnih ljudskih vrisaka poslavši s bine Voodstocka snažnu antiratnu poruku.
Zanimljiva je i lista muzičara koji su odbili da sviraju na Voodstocku – Simon and Gar unkel, Led Zeppelin, Bob Dilan, The Byrds, Moody Blues, Doors, Džon Lenon, The Rolling Stones.






Efekti i posljedice

U finansijskom smislu rokenrol je doživeo izmjene – promovisano je sviranje pred velikim brojem ljudi, i sviranje na stadionima je kasnijih decenija postalo uobičajeno. Organizatorima Voodstocka trebalo je 11 godina da otplate sve dugove, a da bi se uspešno finansijski oporavili ušli su u partnerstvo s kućom Warner Brothers u produkciji filma Voodstock Majkla Vadlija. Dokumentarac
o Vudstoku predstavlja sve sjajne i bizarne momente festivala, i dočarava atmosferu punu opšte ljubavi, slobodne ljubavi, masovne upotrebe nedozvoljenih supstanci, i sjajne muzike.
Snimljen je 1970. godine, ocenjen kao film koji je reper za koncertne filmove i jedan od najzabavnijih dokumenataraca ikad snimljenih, i osvojio nagradu Best Documentary Academy Award. Velikim festivalom bavio se i reditelj Ang Li, koji je u f ilmu Taking Woodstock, iz 2009. godine, naslikao Voodstok i atmosferu Amerike s kraja šezdesetih širokim potezima.









Woodstock 50

Ove godine održava se Woodstock 50, od 16. do 18. avgusta u Votkins Glenu u državi Njujork. Jedino zvanično oblježavanje pet decenija od održavanja Vudstoka biće, navodi organizator Majkl Lang (jedan od organizatora originalnog Vudstoka), poseban omaž čuvenom festivalu.
Woodstock 50 želi da se vrati svojim korjenima i da podsjeti na to kako je izgledao originalni festival i kakve su mu bile namjere, navode još organizatori.
Karte su počele da se prodaju u februaru, konačna lista učesnika još nije objavljena, ali se zna da će se festival održati na tribine i imati oko 40 izvođača. Na sceni će biti rok, pop i hip-hop muzičari, kao i neki od onih koji su bili tu i pre pet decenija. Najavljeni su i tribute nastupi, grupe koje će svirati obrade i originale Dženis Džoplin, Jefferson Airplane, Džoa Kokera...
Trenutno se nagađa, šuška i pretpostavlja da će se na ovogodišnjoj bini Voodstocka naći i legendarni
Robert Plant, kao i The Black Keys, The Raconteurs, Santana, Dead & Company, The Killers, Imagine Dragons, Chance The Rapper...

(City magazin)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen