Sonntag, 9. Juli 2017

Venecuela: Pljačkaj, ako je još išta ostalo


Ko traži neki indikator da nekoj zemlji ide nizbrdo, treba baciti pogled na njenu omladinu.
Ako hiljade njih ne nalaze posao, tumaraju po ulicama, ili su prisiljeni, prije nego što završe školu, iseliti negdje drugo, negdje daleko, u nadi da će tamo pronaći bolji život, tada se u toj zemlji dešava nešto pogrešno. Upravo tako se može konstatovati stanje stvari u Venecueli. Da je samo tamo tako!
Zemlja je već odavno prešla preko te tačke. Venecuela sve više tone u još dublji haos.  To objašnjava pogled na njenu omladinu. Ako ne demonstriraju protiv predsjednika Nicolasa Madura, počinju da pljačkaju supermarkete, kao na slici, u Maracayu.
Tamo nedostaje svega, prije svega prehrambenih artikala, jaja i jestivo ulje je nemoguće kupiti, pa čak ni toalet papira nema dovoljno. Inflacija je potpuno obezvrijedila plate, a procjenjuje se da će do kraja godine dostići 720 posto.
I šta čino Maduro? Povećao je minimalne plate, po treći put ove godine. Prvo u februaru 50, u aprilu 60 i sada ponovo za 50 posto. Protiv inflacije ne može ništa, ona je već odavno van kontrole, tako da joj povećanje minimalne plate ne pomaže ništa.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen