Mittwoch, 12. Juli 2017

Izbori u Mongoliji


Do sada nismo baš često bili u prilici da gledamo neke slike iz Mongolije, a pogotovo medijski izvještaji ne govore nešto puno o političkim prilikama o ovoj azijskoj zemlji. Iskoristićemo priliku pa napisati nekoliko osnovnih podataka o ovoj zemlji.
Mongolija je kontinentalna država u Aziji, nalazi se između centralne i istočne Azije, rijetko naeljena zemlja bez izlaza na more, graniči na sjeveru sa Rusijom, a na jugu sa Kinom. Do promjene ustava, 1992. godine, zvala se Republika Mongolija. Još u antička vremena naseljavala su je nomadska plemena stočara, sa samo nekoliko sporadičnih naseljenih mjesta. Površina Mongolije iznosi nešto više od milion i po kvadratnih kilometara, za poređenje, četiri puta je viša od Njemačke ili dva i po puta od Francuske. U ovoj zemlji živi svega oko 3 miliona stanovnika i po tome je najnenaseljenija nezavisna država na svijetu.
Ovih dana, u Mongoliji su održani izbori za predsjednika, i u tu svrhu su širom zemlje raspoređena biračka mjesta, kao na slici u provinciji Tow, u središtu zemlje. Na ovim mjestima birači trebaju da daju svoj križić za njihovog kandidata. Kako se na slici vidi, neke velike gužve na biralištima nema.
U stvari, na ovom biralištu nema žive duše. A da li se neko pojavio tokom dana, član izborne komisije je na kraju izbornog dana telefonom na baterije i velikom antenom, obavijesto svoju višu instancu.
Novi predsjednik će, po prvi put, biti biran između kandidata tri stranke. On će se u prvom redu morati uhvatiti u koštac sa veoma teškom privrednom situacijom u ovoj zemlji.
(izvor:stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen