Freitag, 14. Juli 2017

Nostalgična šetnja Mostarom naših snova u akvarelima Miodraga Miličevića






Velika izložbena sala obnovljenog Centra za kulturu Mostaru sinoć je bila premala da primi sve one kojhi su željeli da prisustvuju otvaranju izložbe akvarela pod nazibom “Nekadašnji Mostar” autora Miodraga Miličevića, rođenog u Paraćinu, koji je od 1977. do 1990. godine živio i radio u Mostaru.
Pred očima Mostarki i Mostaraca sinoć je u svoj svojoj ljepoti zablistao Mostar, koga svi s nostaligijom nosimo u srcu i koji se, nažalost, više nikad neće vratiti.
Sokaci, šadrvani, stara zamandaljena avlijska vrata sa halkama, Stari most, Kriva ćuprija, zelena ljepotica Neretva, džamije, crkve, Prijećka čaršija, Šemovac, šipci na prozoru i nezaobilazna Habiba Avdić-Gospođa Greta vratili su nas, makar i na trenutak, u vrijeme kada je Mostar bio grad svih njegovih stanovnika, kad smo svi bili raja, zaljubljenici u Neretvu, Velež, pjev štiglića…
U toj simfoniji boja i linija, protekla je svojevrsna šetnja kroz Mostar naših snova.
Zakleo bih se da je za moj najbolji akvarel bio zaslužan baš onaj maleni sokak, u kome je bila divna kuća Muje Čišića, u kome smo supruga i ja proveli prvih šest mjeseci u Mostaru. Kad kažem zaslužan, ne mislim da je je oslikan motiv upravo iz tog sokaka, mislim, prije svega, na otmjenu, ali nekako toplu suzdržanost, slatku u tajnovitu sjenovitost iza zidova i zadamandaljenih kapija, miris tradicije i besprijekorno čiste starine i, naravno, beskrajnu i nezaustavljivu svjetlost koja vas onesvješćuje kada nepripremljeni izađete iz sjenke. Koliko se sjećam, u tom sokaku nema takvog ćpška gdje se račvaju dvije još uže uličičice, ali pretpostavljam da sam taj motiv vidio tu negdje u nposrednoj blizini”, kaže Miodrag Miličević.
Izložbu je otvorio Senad Suljić, direktor Centra za kulturu Mostar, koji je za kratko vrijeme, od kako se nalazi na oboj funkciji, učinio da Centar bude prepoznatljivo mjesto i sastajalište svih ljubitelja umjetnosti grada na Neretvi i njegovih gostiju.

Fazlija Hebibović
(NovaSloboda.ba)

















(fotosi: Ajša Šehić Nametak, Emir Krpo, Dragan Koso Gugo, portali)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen