Donnerstag, 4. Mai 2017

Prelijepa sportska priča sa obala Neretve: Eminina fudbalska “pjesma”









Informacija koju raja ekuje od dana kad je objavljena vijest da su se djevojke iz ŽF/NK Emina iz Mostara plasirala u finale kupa BiH.

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu sportske.ba, 03.05.2017. autor je Haris Zilić)

Godina dana postojanja, finale Kupa BiH, superiorni plasman u viši rang takmičenja sa više od 100 postignutih golova u sezoni… Navedeni podaci sigurno zaslužuju respekt svakog sportskog zaljubljenika, a upravo taj poduhvat su ostvarile fudbalerke mostarske Emine.
Klub je osnovan 9. maja 2016. godine, prvu utakmicu su odigrale protiv Čapljine, gdje su ostvarile trijumf rezultatom 5:3.
U svojoj prvoj godini postojanja, Emina ne zna za poraz u zvaničnim utakmicama, a plasman jednog kluba u finale Kupa BiH, nakon samo godine postojanja na fudbalskoj mapi i više nego dovoljan razlog je bio da se o superlativima priča o novom sportskom čudu u BiH.

Sudbina je tako htjela, da Emina svoje utakmice igra na stadionu Veleža, kluba koji je ime i prezime na regionalnoj mapi. Veležu trenutno ne cvjetaju ruže, ali Mostar je dobio još jedan fudbalski klub, koji će u budućnosti igrati značajnu ulogu u Bosni i Hercegovini, a možda i šire, jer su upravo zreli i zdravi temelji za tako nešto uspostavljeni, na čelu sa predsjednicom Sevdom Tojagom i trenerom Zijom Tojagom.

“Riječ je o skupini igračicama svih ”boja” i uzrasta, koje kroz sport i druženje daju svima nadu da Mostara ima i da ga jednostavno mora biti,”, napisao je u svojoj objavi na Facebooku jedan od najzagriženijih navijača Veleža Denijal Deni Behram.

Emina u svojim redovima ima i mlade reprezentativke BiH: Anu Bojanić, Elmu Husić, Frančesku Šimić, Minelu Gačanicu, a reprezentativno iskustvo iza sebe imaju i sestre Isaković Amra i Alma, Stjepana Pendeš, Merita Mehanović, iskusne Spomenka Manigoda i Dragica Denda, dok je Irena Bjelica reprezentativka Crne Gore, a Jelena Gvozderac je član A reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Pored svega nevednog, u ŽF/NK Emina, dosta pažnje i daju mlađim igračicama, tako da misle i na budućnost tima, gdje su i tom segmentu već postavili određene ciljeve. Neke od mlađih igračica su i pokucale na vrata reprezentacije, među kojima je i pomenuta Elma Husić, koja je bila na razvojnom turniru u Crnoj Gori sa U16 reprezentacijom naše zemlje, a najmlađa u timu je 14-godišnja Sajra Eminović.

Zajedništvo, porodična atmosfera i profesionalizam koji vlada u ovom mladom mostarskom klubu, pokazatelj su da u Gradu na Neretvi pušu možda neki novi vjetrovi i pjeva se jedna “nova” sportska “pjesma”, a kao i u onoj Šantićevoj i u ovoj je u glavnoj ulozi Emina.



(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen