Freitag, 19. Mai 2017

Od meraka se može dobro živjeti




Da se od meraka može i živjeti dobro, pokazuje primjer iz nekadašnjeg srca Evrope, iz Beča.
Kad se čovjek zaputi ulicom u bilo kom gradu u Evropi, pa slučajno naiđe na radnju koja nosi ime „Merak“, ne može proći, a da ne uđe i vidi o čemu se radi. Pogotovo, ako se Merak nalazi u sred Beča.
Nekadašnji fudbaler Mirnel Sadović, napadač FK Sarajevo, Arminije iz Bielefelda i mnogih austrijskih klubova, nakon aktivne fudbalske karijere,  nastavio je sa aktivnom karijerom u njegovom gril lokalu u Beču. U njegovoj radnji, koja se nalazi nedaleko od zapadnog kolodvora u ovom gradu, ponuda je kao u bilo kojoj čevabdžinici na Baščaršiji i ne ostavlja nimalo prilike da se uputi bilo kakva kritika. Svijetli objekat sa simpatičnim detaljima, jedna serdžada na zidu, njeguje merak specijalitete iz Bosne i Hercegovine.
Žar na grilu nema prilike da se ugasi, zbog prevelike potražnje za ćevapima i sličnim spacijalitetima. Vrata su otvorena dvanaest sati na dan, a bosanski ukus „to go“ pruža mnogo zadovoljstva.
Pored ćevapa, posebno mjesto u meniju zauzimaju sočni pileći specijaliteti i balkanska verzija burgera zvana pljeskavica, koja se, kao i ćevapi, može se poručiti u dvije veličine, od pet ili deset komada, a ukus svemu daju svježi luk i ajvar. Sve to se servira u na licu mjesta napravljene lepinje.
A kako kažu posjetioci, ponekad je jedna porcija malo, a dvije su previše. Nakon glavnog jela, ako još ima mjesta u stomaku, dolazi jedna prava bosanska kafa sa baklavom, ili hurmašicom.
Nek’ je merak, pa makar bio i u sred Beča.
(izvor:wiener)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen