Samstag, 25. März 2017

Počivajte u miru





Amerika je velika zemlja. Groblja automobila se ne nalaze u blizini velikih gradova, a stara auta moraju negdje biti ostavljena.
Nekada ostavljena, stoje još i danas na istom mjestu, iako su se odavno izgubili tragovi nekadašnjih vlasnika. U suhoj pustinjskoj klimi zapada, napušteni automobili traju mnogo duže nego u nekim drugim uslovima. Ne napada ih rđa tako brzo. Van bilo kakvih puteva, kao u gnijezdima, u blizini ponekih gradova duhova, što je česta pojava u ovim krajevima, nalazi se  mnoštvo olupina starih automobila. U nekom dvorištu iza kuće, slična olupina bi bila svjedočanstvo životnih uslova vlasnika, ili bi ukazivala kako vlasnik jednostavno nije imao srca da se rastane od svog nekadašnjeg ljubimca.
A ako se neko staro auto u svom punom dostojanstvu odjednom pojavi u sred pustinje kao nacrtano, to može djelovati čak i lijepo. Posmatrač odmah počinje da mašta, kako bi bilo lijepo, jednog ovakvog ljepotana ponovo postaviti na točkove.
U jednoj pustinjskoj radionici ne ide baš sve kao podmazano, ali još sve izgleda dobro. Cadilac iz četrdesetih godina, iz grada duhova Nelsona, na prvi pogled čini se kao da je u dobrom stanju.
Pumpa za gorivo i okolne barake u blizini perfektno upotpunjuju scenu. Pa čak i gume na jednom automobilu još nisu izdušile, izgledaju kao nove, doduše sat unutar automobila je odavno stao. A u unutrašnjosti bi bilo dosta posla, ako bi se želilo nešto popraviti. Kod Chryslera iz pedesetih, gume su već odavno izdale, ali nema problema sa limarijom. Ni traga od rđe. Takođe, Chevrolet 3100 iz 1947. izgleda sasvim dobro. Bez garaže, taj bi mogao dogurati i do 100 godina.
U Nelsonu, u Nevadi, ne tako daleko od glamoura Las Vegasa, gdje su nastale fotografije u prilogu, nekoliko umjetnika je u prirodi postavilo na desetina sličnih automobila, i tako ih pretvorilo u turističku atrakciju. Naravno, odmah je povećan broj zainteresovanih posjetilaca koji žele da to vide. I kako kažu, bez žurbe u planiranju posjete za razgledavanje. Tako brzo ovdje se ništa neće promjeniti.
(izvor:faz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen