Samstag, 18. März 2017

Automobili sa heklanom presvlakom





U vremenima kada je automobil postao svakodnevna potreba, a daleko od onih vremena kada je automobil zauzimao mjesto kućnog ljubimca, još uvojek ima nostalgičara, koji se rado prisjećaju vremena kada se automobil rado ukrašavao nekim modnim detaljima.
Početkom automobilizacije, i kod nas je ukrašavanje bilo zastupljano u vidu šarenih, heklanih jastuka ispod zadnje šoferšajbe, ručno rađenih presvlaka na sicevima, pa sve do ručno nacrtanih ukrasnih detalja na limariji.
Izložbe ovako ukrašenih automobila postale su redovna pojava širom svijeta, i stalno nalaze nove poklonike. Među njima ima onih koji su u svoje vrijeme i sami vozili ovako ukrašene kombije u vremenima hyppie pokreta, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, pa sve do onih, rođenih mnogo kasnije, koji slične detalje mogu vidjeti samo na starim fotografijama ili filmovima.
Prije nekoliko godina jedan sličan „pulover“ za kombi nuđen je putem e-baya i dostigao cijenu oko pet hiljada eura, što i nije ni puno, kad se u obzir uzme utrošak za materijal i potrošeno vrijeme za štrikanje.
E sad, postavlja se pitanje, kakva je svrha jednog ovakvog pokrivala? Kakva mu je funkcija i stabilnost, prilikom božnje? I da li se uopšte smije koristiti tokom vožnje, jer bi u slučaju veće brzine mogao sakriti pogled vozaču, i tako dovesti do nesreće u kojoj osiguranje sigurno ne bi imalo razumjevanja za bilom kakve ukrasne poteze.
Stoga, najvjerovatnije, sve ovo što se radi, služi isključivo za ukrašavanje automobila koji će biti izloženi na nekim izložbama, pogotovo old-tajmera. Inače, pulover za kombi je opremljen sa preko 100 komada magneta, kojima se pulover zategne preko karoserije. A šta tek reći za pulover na kineskom automobilu?
Kako je izjavila ponosna vlasnica cabrio bube, za izradu pulovera za njenog ljubimca trebalo joj je skoro sedam mjeseci i oko 40 kilograma vunice.
Sve za zabavu i hobi.
(izvor:FR)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen