Samstag, 11. März 2017

Najduža pećina na svijetu







Mammoth Cave, ili Mamutska pećina, nalazi se u istoimenom Nacionalnom parku u saveznoj državi Kentucky u SAD. Duga je 405 milja, ili 652 kilometra, a Nacionalnim parkom proglašena je 1941. godine. Barem toliko njene dužine je do sada istraženo, a geolozi tvrde da je pećina sigurno još duža.
Nastala je nakon što su podzemne vode rijeke Green River tokom miliona godina pronalazile i dubile svoj put kroz krečnjačku podlogu ispod zemlje. Uz to, na više nivoa visine, nastale su velike podzemne dvorane i uski prolazi.
Godišnje ovu pećinu posjeti oko 520 hiljada posjetilaca, a u okviru 59 Nacionalnih parkova u SAD, to je oko sredine skale posjećenosti. Posjetiocima se ovdje nude razne ture, od onih kratkih, koje traju 30 minuta, pa sve do onih dugih, koje traju oko šest i po sati. Na početku, jedno odmah mora biti jasno: Ovo nije za one koji imaju strah od visine i klaustrofobiju, jer se posjetioci nalaze duboko ispod zemlje.
Uz put se saznaje da su još prije 5 hiljada godina prastanovnici Amerike unutar ovih pećina vadili materijal i pravili gips, te da su bijeli doseljenici odavde vadili materijal zvani Saltpeter, koji im je služio kao sastojak od koga su pravili barut, korišten u ratovima između 1812 i 1816. godine. Kasnije, oko 1842. godine ovdje su pokušali liječiti oboljele od tuberkuloze, ali bez uspjeha.
Prve staze kroz pećinu su obilježene 1908. godine, uz pomoć njemačkog istraživača Maxa Kämpera, a tada su napravljene i prve podzemne karte.
I od svega ovoga, na kraju, posjetiocima ostaje jedna neriješena zagonetka: Nidgje nisu pronađeni bilo kakvi tragovi mamuta?
A ime pećine potiče od njih?
(izvor:express)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen