Sonntag, 23. Oktober 2016

Stari most u roza boji odaslao poruku svijetuStari most u Mostaru je u subotu veče po prvi put zasjao u roze boji, te se ukrašen ružičastim vrpcama pridružio svjetskoj borbi protiv karcinoma dojke, koja se tokom mjeseca oktobra  obilježava diljem planete Zemlje kroz brojne aktivnosti podizanje svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju opake bolesti.
Maja Memić, predsjednica Udruge Novi pogled, koja je organizovala večerašnji događaj izrazila je zadovoljstvo što je UNESCO-ov zaštićeni i na daleko poznati spomenik u roez boji postao dio svjetske priče u borbi protiv raka dojke.
- Kroz deseti mjesec smo uradili niz aktivnosti, kao i ranijih godina, te ukazivali na razne načine na potrebu prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Ali, ove godine smo pored svega željeli i da se Stari most ugleda na svjetske građevine koje su dale doprinos u globalnim kampanjama u cijelom svijetu protiv raka dojke, te da slika Starog mosta i njegova humana strana ode u svijet i tako da podršku ženama oboljelim od raka dojke, kazala je Memić.
Broj oboljelih osoba od karcinoma, kako naglašava Memić, iz godine u godinu je sve veći, te je svaki dio kampanje koji motivira žene na rane preglede od iznimnog značaja, jer kako je istaknula rak dojke je izlječiv samo ukoliko se na vrijeme otkrije.
- Nažalost zvaničnih podataka o ovoj bolesti kod nas još uvijek nema, jer nema jedinstvenog registra za karcinom na nivou države. Ono što mi možemo sigurno tvrditi, jeste da za rak dojke godišnje podjelimo 1.400 paketića prve pomoći, kako Udruženje Novi pogled, tako i 23 partnerska udruženja koja se bave problematikom karcinoma dojke, kazala je Memić.
Paketići se kako je naglasila dijele na nivou lokalne zajednice isključivo tek operiranim ženama od ove opake bolesti, što pokazuje alarmantno stanje.
- I na ovaj način želimo javnost upozoriti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, jer samo rano otkrivanje doprinosi uspješnom liječenju i rano otkrivanje znači i život, poručeno je iz Mostara, javlja Anadolija.

(izvor:oslobodjenje)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen