Sonntag, 2. Oktober 2016

"Mostarska glasačka kutija"






"Mostarska glasačka kutija" postavljena na Starom mostu

Politička instalacija ‘Mostarska glasačka kutija’, kako su je nazvali iz Prve Mostarske Partije koja je i organizator ovog performansa, postavljena je danas na Starom mostu u Mostaru.
Omotana žicom, krvlju, glasačkim listićima te pogaženom demokracijom, kutija je simbolično postavljena na dan izbora, 2. oktobra, kad čitava BiH, izuzev Mostara, bira novu vlast.

Instalacija je postavljena u znak protesta što su građani Mostara uskraćeni za glasanje.

Instalacija je privukla veći broj građana i turista.

"Željeli smo ovom instalacijom poručiti široj javnosti kako u Bosni i Hercegovini svi imaju mogućnost da glasaju, dok je građanima Mostara to pravo uskraćeno. Naša grupa je napravila ovu instalaciju, glasačku kutiju koja je sa gornje strane zapečaćena, na njoj je katanac i bodljikava žica, ali dole je ona šuplja jer se na taj način glasovi kradu i prepravljaju. Bodljikavu žicu su nam stavile “demokratske“ stranke HDZ i SDA koje se pitaju u gradu. U svojim nazivima su akcenat stavile na riječ demokratske, a građani ne mogu glasati", kazao je Semir Drljević, predsjednik Prve mostarske partije.

Ispod glasačkog sanduka je postavljen pano na kome je ispisana riječ DEMOKRATIJA po kojoj se nalaze otisci obuće.

Semir Drljević je poručio da se nada kako će vodeće stranke konačno dogovoriti do Nove godine, a da će Prva mostarska partija dati sve od sebe da se ostvari građansko pravo na izbore.
"Mi ćemo se truditi da izborimo to pravo", poručio je Drljević.

(Vijesti.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen