Mittwoch, 5. Oktober 2016

Novi serijal: Mostar u objektivima foto-kamera


Pred nama je novi serijal kratkih tekstova i starih fotografija iz istorije Mostara pod nazivom Mostar u objektivima foto-kamera. Kao što su mnogi bjelosvjetski putpisci posjećivali Mostar i ostavljali pisani trag o jednom vremenu, tako su i mnogi fotografi prolazili prašnjavim ulicama našega grada i ostavljali još impresivniju arhivu fotografija.
Na prve fotografije Mostara nailazimo nakon aneksije Bosne i Hercegovine, iza 1878. godine, kada je i putovanje našim krajevima bivalo dostupnije, lakše i učestalije. Naš šeher su posjećivali, među ostalima, i svjetski poznati fotografi, koji su iza sebe ostavili brojne zbirke, ne samo Mostara nego i brojnih turističkih destinacija tadašnjeg svijeta. Pojedine autore, kojima smo uspjeli odrediti autorstvo, ukratko ćemo spomenuti u ovom serijalu.
Naravno da autorima serijala nije cilj detaljno prostudirati i osvrnuti se na baš sve one koji su ostavili trag Mostara na požutjelim fotografijama. Obradili smo samo one čije smo autorske radove uspjeli pronaći na internetu i u literaturi. Ima tu poznatih imena fotografije, ali ima i onih nepoznatih široj čitalačkoj publici. Nismo se usredotočili isključivo na strane fotografe nego smo tu uvrstili i domaće majstore koji su svojim radom ovjekovječili stari Mostar. Brojni su strani putopisci i majstori kamere koji su fotografisali Mostar.
Uspjeli smo uvrstiti sljedeće autore: Albert Kahn, Alois Beer, Blanche Payne, Charles Heidsieck, Clara Siprrell, D. W. Iddings, E.C. Peixotto, Emil Balcarek, Emil Stengel, Federico Patellani, František Kratky, František Topič, Franz Thiard de Laforest, Hubert Vaffie, Joseph Wlka, Kurt Hielscher, Leo Wehrly, Pierre Petit, Raimund Stillfried von Rathenitz i Raymond Poincare. Od značajnijih domaćih tu su mjesto pronašli Ivica Grubišić, Ćiril Ćiro Raič, Tošo Dabac, Stjepan Tomlinović, Miroslav Loose, Vlajo Cesar, Anton Zimolo i Boris Engelgardt.
Mjesto u našem serijalu nisu pronašli mnogi drugi koji su to itekako zaslužili. Mjesto nisu pronašli, jer imaju manju arhivu fotografija ili što su manje doprinijeli obilježavanju istorije Mostara, već iz jednostavnog razloga što nismo uspjeli doći do njihovih arhiva. Možda u neko dogledno vrijeme uspijemo i njih obraditi.
Možda su za čitaoce portala Nova sloboda zanimljivije fotografije koje su iza sebe ostavili ovi majstori fotografije, nego što im navedena imena znače nešto. Stoga krenimo na predstavljanje.
Priredili. Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen