Mittwoch, 5. Oktober 2016

Sa 73 godine biciklom 6850 kilometara do pustinje u Maroku




Jedan čovjek, jedan cilj i biciklo „Rosinante“…
Wolfgang Hollmer iz Kelna, Njemačka, star je 73 godine. Duga, valovita, sijeda kosa, zračne oči plave kao more, već nekoliko godine je u penziji. Ali, njegov temperament mu neda da miruje i stalno je u potrazi za novim izazovima.
Prije nekoliko dana vratio se sa njegove najnovije avanture. Od grada Kelna u Njemačkoj dospio je biciklom do Marrakesha u južnom Maroku, gdje je temperatura upravo bila oko 45°C. Dnevno je električnim biciklom vozio u prosjeku oko 70 kilometara.
Biciklo je samo od sebe teško, a uz to je imao i oko 25 kilograma opreme. Tokom ove ture, izgubio je 6 kilograma. Na turi je bio od 19. aprila do 19. septembra. Taho na biciklu je nakon povratka pokazivao 6850 kilometara. Sve to je ispričao ponosni avanturista nakon povratka.
Međutim, to nije sve što je do sada preduzeo. Prije dvije godine provezao se biciklom kroz čitavu Francusku, a prošle godine stigao je čak do Istanbula.
Ove godine uputio se ponovo ka jugu, u tajanstveni Maroko. Čovjek koga radoznalost vodi u nove avanture, multijezičan je, otvoren ka svijetu, srdačan i prije svega pozitivan. Na prvi pogled, jedva bi se moglo pomisliti da se toliko toga krije u jednom čovjeku.
Na  putu kroz Maroko doživio je i jednu neugodnost, kada su ga džeporoši opelješili, ukravši mu pasoš, novčanik sa novcem i kreditne kartice. Međutim, to mu nije bio egzistencijalni gubitak. U mjestu Fees posudio je novac od jednog vlasnika restorana, a jedan njegov prijatelj mu je putem West Uniona dostavio novac za nastavak ture.
Na putu prema Africi provezao se Španijom, a pošto nije smio voziti autoputevima, išao je lokalnim putevima, na jednom mjestu je čak morao gurati biciklo pored sebe više od pet kilometara, i kako kaže, sam sebi je ličio na Don Kihota, pa je od tog događaja svoje biciklo nazvao „Rosinante”.
Na putu je koristio GPS putem tableta, tako da nikad nije skrenuo sa puta, niti zalutao.
Nakon putovanja, kaže da je čovjek inače star u svojoj glavi, a ako u glavi ostane mlad, onda čini stvari koje mu čine zadovoljstvo. A kako kaže, nigdje nije tako zdravo kao na biciklu. Moguće da to leži i u kisiku, koga čovjek tankuje tokom vožnje, tako da su ljudi, s kojima se susreatao i pričao tokom puta, veoma šesto procjenjivali da ima 59, prije nego 73 godine, ispričao je Wolfgang nakon povratka.
(izvor:express)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen