Samstag, 22. Oktober 2016

Knjiga „Kamenim tragovima“ promovisana u Mostaru








Dvojezična monografija „Kamenim tragovima“/„Auf steinernen Spuren“, autora Slađane Paškalj, Radenka Kosića i Helmuta Friedrichsmeiera održana je u Mostaru, 21. oktobra 2016. godine.

Knjigu je na promociji u Mostaru predstavio Manuel Martinović sa uvodnom riječi, te autori Slađana Paškalj i Radenko Kosić, sa multimedijalnom prezentacijom.

Ova dvojezična monografija je nastala povodom 100-godišnice fotografskog putovanja poručnika Emila Balčareka kroz Bosnu i Hercegovinu 1907./1908. godine.
Balčarekovim tragovima kroz gradove Tuzla, Zvornik, Kalinovik, Travnik, Vranduk, Sarajevo, Mostar, tačno 100 godina poslije, u ljeto 2008. krenuli su Slađana Paškalj i Radenko Kosić, te pronašli mjesta koja je on snimao i fotografisali ih iz iste perspektive. Tako nastali fotografski parovi propraćeni su literarnim tekstovima bosanskohercegovačkih autora kao pokušaj da se premosti vremenski prostor njihovog nastajanja. Za zaljubljenike u prirodu i kulturu, strastvene sportiste, avanturiste i planinare su sva mjesta označena odgovarajućim QR kodom koji sadržava geografske koordinate svih fotografskih lokacija.

„Sve je počelo rođendanskim poklonom mojih prijatelja Edine i Emira. Taj poklon bila je monografija Helmuta Friedrichs­meiera „Das versunkene Bosnien“ s posvetom „Nedostojno je truda sve što je moguće bez ljubavi“. Monografija je sadržavala fotografije Bosne i Hercegovine koje je austrijski oficir Emil Balcarek snimio za vrijeme svog službovanja 1907. i 1908. godine.
Razgledajući te fotografije stare već jedno stoljeće, upitala sam se kako danas izgledaju ti krajevi i kako bi bilo nakon sto godina krenuti stopama Emila Balcareka.
U ljeto 2008. je došlo vrijeme da se krene na fotografsko putovanje kamenim tragovima, da se ponovo pronađu i ovaj put u koloru ovjekovječe.
Bilo je iz ljubavi i zaista vrijedno truda, uvjerite se i sami!“ rijeöi su iz uvoda knjige.

Knjiga se može poručiti preko:

Kulturfokus e. V.
Westerbachstr. 38c
60489 Frankfurt am Main
069/59 63 631
info@kulturfokus.eu
www.kulturfokus.eu
www.auf-steinernen-spuren.de

ili direktnim kontaktom sa autoricom, putem facebooka:



(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen