Samstag, 1. Oktober 2016

Na mostu u Kelnu 330 hiljada ljubavnih katanaca







Prvi katanac na mostu u Kelnu postavljen je u kasno ljeto 2008. godine. Da li je zaljubljeni par već tada nešto znao o italijanskoj tradiciji ili je katanac postavio onako sam od sebe, nije poznato
Jedan ljubavni katanac, sa ugraviranim imenima zaljubljenih, datumom i nekom ljubavnom porukom, postaviti na nekom mostu, i ključ kao simbol neprekinute ljubavi baciti u vodu, bila je svakako ideja, koja je od tada inspirisala hiljade ljudi.
Ljubavni katanci su već postali turistička atrakcija u Kelnu, a most pod nazivom Hohwnzollernbrücke, postao je svetište za zaljubljene parove iz čitavog svijeta. I mladi i stariji, parovi, a i usamljeni, stoje fascinirani pred katancima i gledaju kako su ljudi nagradili njihov ljubavni izraz, a u samom momentu kada ljubavni par zaključava katanac svoje ljubavi na mostu, u sebi ima nečega magičnog.
Ko ovako fiksira njegovu ljubav, zna da će metal nadživjeti ljubav. A koliko realnosti govori protiv toga: Čarolija uvijek počinje s nadom u vječnu ljubav i želju da nešto ovako nikad neće izaći iz mode.
Kad se pogledaju ovi katanci, utvrđuje se da oni više nisu jednostavne kopije, nego su dizajnirani kao mala umjetnička djela i odražavaju lčnosti i njihove međusobne osjećaje.
Omiljeni simbol je naravno, srce, ali i ljubavni luk, prsten, ili dijamant, koji važe za neuništivost.
Oblici i boje zavise od prilike za koju su postavljeni: zaruke, vjenčanje, prvi, ili stoti sastanak, rođenje djeteta, dan zaljubljenih, rođendan, ili neki drugi praznik. Mnogi parovi su od ljubavnih katanaca napravili svoju ličnu tradiciju. Mijenjaju ga ili postavljaju novi za godišnjicu, a ima i parova koji dođu da pokažu da njihova ljubav još živi na ovom mostu u Kelnu.
U međuvremenu se procjenjuje da je nakon punih 8 godina na mostu obješeno oko 330 hiljada katanaca, i procjernjuje sa da njihova težina od, takođe, procijenjeno iznosi oko 30 tona, javljaju se inicijative da se katanci, iz razloga bezbjednosti mosta, kojim, inače, prolaze vozovi, uklone.
Najnovija informacija stiže od jednog fotografa, koji je fotografisao sve katance u Kelnu i slike postavio na Internet, tako da se mogu vidjeti na internetu.
Njegov projekat „Liebesschloss-Brücke“ (Most ljubavnih katanaca) postavio je na Internet čitav most, sa svim katancima na jednoj slici. Na njegovoj web stranici (liebesschlossbruecke.koeln) posjetioci imaju priliku putem zooma potražiti svoj vlastiti katanac.
A ljudi, koji prolaze preko mosta, bilo pješke, biciklom, ili vozom, dive se impresivnom sjaju, i dobijaju dokaz da romantika i u ovim našim vremenima, kakva god da su, traži svoje mjesto izražavanja. I nalazi ga.
(izvor:express)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen