Sonntag, 9. Oktober 2016

Divlji konji sa planine Cincar(tekst i fotografije koje slijede objavljene su na portalu Radio Sarajevo, 8. oktobra 2016. godine. Autor teksta i fotografije: Anadolija)

Kada je Planinarsko-ekološko društvo "Borova Glava" iz Livna 2010. godine preuzelo brigu o divljim konjima po raspisanom natječaju općine, tada je krdo brojalo 167 konja.
Šest godina poslije, zahvaljujući entuzijastima koji rade na volonterskim osnovama na čelu s tajnikom Željkom Krištom, broj se utrostručio.

Sada je prema evidencijama društva na prostorima planine Cincar čak 480 konja. O konjima su snimljeni dokumetarni filmovi, a u toku je izgradnja objekta za turiste kapaciteta 15 ležaja, koji finansira jedan Livnjak na privremenom radu u Australiji.

"Bavarska televizija je prije šest godina snimila veoma gledan dokumentarac naslova'Vinetuovi konji'. Boravili su ovdje snimatelji i producenti iz Njemačke u više navrata, jer zaista je rijetkost u cijeloj Europi vidjeti divlje konje u ovolikom broju. Nedavno je bila promocija u Čikagu jednog drugog filma, također o našim divljim konjima. Radio ga je Amerikanac koji je tri godine proveo ovdje na planini Cincar i snimao konje. Zahvaljujući novim digitalnim tehnologijama za naše konje zna se u cijelom svijetu", rekao je u razgovoru za Anadolu Agency Željko Krišto, tajnik Planinarsko-ekološkog društva "Borova Glava".

Dolaze ovdje turisti kako iz BiH i susjedne Hrvatske tako i iz drugih evropskih zemalja. Na jednom od lokaliteta gdje borave konji sreli smo grupu fotografa koji su došli na fotosafari. Među njima bio je i student fotografije na ljubljanskom fakultetu rođen u Splitu.

Veliki odziv fotografa

"Došao sam ovdje u organizaciji gospodina Branka snimati konje. Studiram fotografiju na fakultetu u Ljubljani i zaista je privilegij imati priliku snimati divlje konje u nedirnutoj prirodi. Fotografije će sigurno završiti na fakultetu, a vjerujem i na društvenim mrežama", rekao je Antonio Sunara.

Branko Kelava je fotograf koji zajedno sa sinom Tomislavom voli snimati konje.

"Kada god nađem vremena dođem ovdje i uživam snimati konje. Radili smo jedan video sa 400 konja. To stvarno djeluje fascinantno. Ponekad pomognem i mladim fotografima koji studiraju fotografiju da dođu i provedu dan ovdje u nedirnutoj prirodi i naprave dobre fotke. U zadnje vrijeme poraslo je interesovanje turista za divlje konje iz Livna", kaže Branko.

Njegov sin Tomislav dodaje: "Iako sam rođen u Livnu uvijek se rado vraćam na prostore podno Cincara kako bi fotografirao konje. To zadovoljstvo jednostavno preraste u ljubav."

Na fotosafariju sreli smo i Nisveta Hrustića, redatelja iz Viteza, koji snima ekološke filmove. Učestvovao je na više od 200 festivala diljem svijeta i osvojio brojne nagrade. Ovoga puta došao je u izviđanje ne bi li pronašao zanimljive kadrove za novi film.

Fascinirani prirodom

"Ovdje sam prvi put i fasciniran sam prirodom, a pogotovo divljim konjima. Prema onome što sam uspio vidjeti i snimiti, riječ je o veoma organiziranim krdima koja su se odomaćila na svome terenu, pa turistima jedu iz ruke. Zaista, zanimljiva priča", govori Nisvet.

"Dolaze ovdje već četiri godine zaredom izviđači iz Belgije. Njih između 100 i 150 uređuju staze, izletišta, prilazne putove. Dođu i izviđači iz Luksemburga, turisti iz susjednih država koje dovoze turističke agencije ili su izletnici u organizaciji hotela, apartmanskih naselja itd. Novac koji na taj način kao udruga zaradimo koristimo za kupovinu hrane konjima. Od općinskih vlasti dobivali smo donedavno 10 tisuća KM godišnje, a onda su rekli da nam je to puno, pa su nam cifru prepolovili. Taj novac smo koristili samo za gorivo jer nas 10-12 radi besplatno, dakle na volonterskoj osnovi. Međutim, i pored svega, vjerujem da za divlje konje iz Livna dolaze još bolji dani jer iz dana u dan raste interesovanje turista, ali i turističkih agencija za naše divlje konje", kaže na kraju razgovora Željo Krišto.

(radiosarajevo.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen