Montag, 19. September 2016

Skakačice sa Starog mosta u Mostaru

(Tekst pod naslovom "Sedam skakačica sa Starog mosta u Mostaru", koji slijedi, objavljen je na blogu memorylimit.blogger.ba 17. marta 2013. godine)







Na ovogodišnjm takmičenju Red Bull Cliff Diving, pored muškaraca sa Starog mosta će skakati i najbolje svjetske skakačice. Tekst koji donosimo u nastavku pokazuje da su hrabre Mostarke skakale sa Starog mosta mnogo ranije.

Sedam skakačica sa Starog mosta u Mostaru

I dame su nakada letjele sa Starog Mosta u Mostaru

U nekoliko oskudnih tekstova stoji da je do sada, kroz istoriju, sa Starog Mosta u Mostaru skočilo svega sedam žena, a novode se imena samo njih, četiri - pet. Pokušaćemo odgonetnuti koje su to odvažne dame bile, pogotovu, što dolaze mlađe, nove sange. Lani se na skok odlučila Konjičanka Dajana Dangubić. A bilo ih je čini se još nekoliko, tako da broj sedam više ne važi.

Svako vrijeme i svaka generacija u Mostaru iznjedrili su po nekoliko vrhunskih skakača. Najcjenjeniji i najčuveniji je, nesumnjivo, Emir Balić, trinaest puta pobjednik u skoku na glavu sa Starog mosta. Interesantno je da je bilo i odvažnih djevojaka koje su skakale sa Starog mosta od kojih su najpoznatije Seka Vasković, Sabina Vasić, Zijada Demirović Humo i Paulina Šešeljević. 

Paulina Popovac, Mostarka koja je svojevremeno skakala sa Starog Mosta kao jedna od rijetkih žena, skakačica, gostovala je u programu Al Jazeere. Posljednjih godina Popovac se nalazi u žiriju za ocjenjivanje skokova.

Sa Starog mosta u Mostaru skaču se dvije osnovne discipline i to na noge i glavu. Specifični uslovi kao što su; visina skakaonice, brzina i dubina rijeke, podvodnim stijene, grebeni, ili pežine, kako ih u Mostaru zovu, stvorili su i odgovarajuće stilove pojedinih skokova. Najpoznatiji stil skoka na glavu je "lasta", zatim "prevoj" i "avion", a na noge se skače "polulet", "let", "ćupica" i najelegantniji stil "štanga".

Skok na glavu, "Lasta", smatra se najprivlačnijim i najcjenjenijim stilom. Prilikom natjecanja stručni ocjenjivački sud, sastavljen od iskusnih skakača, ocjenjuje tri elementa: držanje na mostu pred skok, let i upad u vodu, a na raspolaganju imaju 10 bodova koje dodjeljuju zavisno o kvaliteti, ljepoti i usklađenosti skoka i svih njegovih elemenata.
O hrabrim letačima sa Starog mosta u Neretvu snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova. Najpoznatiji od njih, "Dječak i most", dobio je nagradu za kameru na Svjetskom festivalu dokumentarnog i TV filma u Londonu 1971. godine.

Skok sa Starog mosta prikazan je u igranim filmovima „Smrt gospodina Goluže», „Hajde da se volimo“, Derviš i smrt“. U filmu Hajde da se volimo III,  Lepa Brana skače sa Starog Mosta, a u umjesto nje skok izvodi Jadranko Fink.

Skok sa Starog mosta je velik i neustrašiv čin, jednako velik i priznat uspjeh za sve dječake, djevojke i mladiće, koji se odluče na tako opasan i hrabar pothvat.

Bilo je i odvaznih djevojaka koje su skakale sa Starog mosta. Ostale su upamćene Seka Vaskovic, Zijada Demirovic Humo i Paulina Šešeljević.

Na 446. skokovima, 2012. godine, u revijalnom dijelu, sa Sarog Mosta je skočila Dajana Dangubić, Konjičanka, koja se današnjim skokom pridružila tek nekolicini žena koje su skakale u historiji takmičenja skokova. Dajana Dangubić je skokom na noge možda ulila hrabrost drugim ženama da se odvaže i skoče 25 metara sa mosta do hladne Neretve.

Izvodi iz diskusija na facebooku i na formumima:

- Ovo je Jeanne d'Arc...na gornjoj slici...
- Prije dvije godine je skocila djevojka po imenu Lili radila je kod Safeta...
- Kako se niko nemože sjetit rahmetli Miske, kad je skočila sa Starog mosta, čisto za raju .To je bilo otprilike 94- 95. Skocila je kao što sam napisala, čisto za raju... Nek joj je rahmet duši .
- Skakala je i djevojka pod nadimkom Čakara, skakala je čak i na glavu, i to za lovu , sa Zeljkama….prenosim onako kako je tamo napisano...

U intervjuu sa Sabinom Vasić za Dnevni list 2010. godine spomenuto je sedam skakačica. 446. skokovi su bili 2012. a na njima je u revijalnom dijelu skakala Dajana Dangubić. Zatim se kaže da je skakala Lili, što je radila kod Safeta, te da je skakala prije dvije godine, a to bi bilo 2011.godine, zatim Miska, te Čakara. Znači nije ih više sedam, kako se to tvrdilo u ranijim tekstovima. Moguće čak i jedanaest...

Važno bi bilo zabilježiti tačna imena ovih odvažnih žena, djevojaka,da ostanu za istoriju....Naprimjer, rahmetli Miska...ili ova mala Lili...kako su se tačno zvale...jer njihovu hrabrost i odvažnost treba poštovati...i zabilježiti, da ostane vječno zapisano...

Dopuna 20. septembra 2016. (Dijana Kaniza Kajtaz):

...jedna od skakačica sa Statog mosta, a nije zapisana je Sabina Kazazic iz Donje Mahale. I nju treba uvrstiti u hrabre žene Mostara. Čakara /Paula je zadnji put skakala sa gipsom na nozi jer je dobila prelom noge kad je skakala. Mislim da je i njena sestra Nada iz Bjelušina skočila jednom...

(spagos) 


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen