Dienstag, 6. September 2016

Hadžibegova kula kod Hutova – Gdje se tačno nalazi?





Nakon prethodnog priloga o Hadžibegovoj kuli javilo mi se dosta zainteresiranih sa pitanjem, a gdje se tačno nalazi Hadžibegova kula, pogotovo što sam naznačio da se nalazi uz put Svitava – Neum. Napisao sam tako jer sam tako pronašao u tekstu koji je unutar priloga, a moglo se napisati da se kula nalazi i pored puta Stolac – Neum.
Uglavnom, ako se ide putem Mostar – granični prelaz Doljani, nakon Čapljine, Klepaca i Višića, na putu je jasno obilježeno skretanje lijevo za Svitavu i Hutovo Blato. Odatle put dalje vodi ka mjestu Hutovo. Slično je iz drugog pravca. Od Mostara preko Gubavice i Domanovića do Stoca, a prije Stoca se nalazi skretanje za Neum. Tim putem se ponovo dolazi do mjesta Hutovo.
Hadžibegova kula se u oba slučaja nalazi pored puta od Hutova do Neuma, iznad mjesta Hutovo, nakon druge serpentine.
Potegao sam za danas sveznajućim Googlom, i uključio Google-map, sa jasnim pegledom stanja na terenu. Kad se slika malo približi, jasno je vidljiva zidina oko kule i kao sama kula. U prilogu je položaj kule prikazan na četiri slike.
Pa kome nije daleko, ili kome kvalitet puta nije baš toliko bitan...
Inače ovu dionicu vrlo rado u zadnje vrijeme pohode biciklisti. Pogotovo trasom nekadašnje uskotračne Ćirine pruge, od Čapljine do Dubrovnika, ili do Trebinja. U Hutovu je nekada bila željeznička stanica u kojoj bi vozovi «odmrali» nakon napornog uspona. A od Hutova do Neuma nije daleko.
I što je najbitnije. Ne teba pasoš, jer se ide teritorijom BiH.


(spagos) 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen