Dienstag, 13. September 2016

Prirodne katastrofe: Životinje stradaju od udara groma


U Norveškoj je krajem avgusta samo od jednog udara groma uginulo preko 300 sobova. Pri tome, četveronošci nisu imali nikakve šanse da izbjegnu katastrofu.
Ostaci uginulih životinja ležali su svuda okolo na jednoj velikoj površini. Slučaj se desio u Hardangervidda nacionalnom parku na jugu Norveške, kao da se iznad čitavog područja desilo veliko nevrijeme sa grmljavinom. Tek dva dana kasnije, saradnici vlasti zaduženi za zaštitu okoline otkrili su leševe životinja između stijena. Izgledalo je kao da je neko uključio neki šalter i odjednom polegao sve životinje.
Naučnici iz svjetskih instituta za zaštitu životinja već dugo vremena ukazuju na opasnosti kojima su izložene životinje u slučaju nevremena i grmljavine. Tome su posebno podložne životinje višeg rasta, slonovi, žirafe, kao i goveda. A da jedno kompletno stado nastrada tom prilikom, nije nikakvo čudo, jer se životinje u slulaju takvih vremenskih nepogoda zbijaju zajedno, čime se povećava opasnost po život svih životinja u stadu, od samo jednog udara groma.
Nakon slučaja u Norveškoj, u medijima su se pojavili i izvještaji o stradanju oko 300 ovaca i Kirgistanu, a daleke 1939. godine zabilježen je slučaj o stradanju 850 ovaca u američkoj svaznoj državi Utah. U Australiji je zabilježen slučaj stradanja jednog morskog lava od udara groma. A da od udara groma najčešće stradaju žirafe, nije ni čudo, obzirom na njihovu visinu.
Koliko životinja strada od udara groma, niko sa sigurnošću ne može tačno potvrditi. Dok neke životinje imaju urođen instikt da se sakriju u slučaju ovakve vrste opasnosti, lisice trče u gustiš, medvjedi se sakrivaju u njihove špilje, međutim, sobovi, kao ovi u Norveškoj, ili slonovi u savani, nemaju nikave mogućnosti sklanjanja na sigurno.
A kako tvrde naučnici, osim opasnosti koja vreba životinje na otvorenom, od direktnog udara groma, jedan broj životinja tom prilikom strada od šoka koje doživljavaju čak i prilikom udara groma u blizini, a kako je to potvrđeno kod divljih gusaka, one imaju veoma slabo srce.
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen