Mittwoch, 7. September 2016

Sitan znamen: Česma pod košćelom


Čuveni mostarski dobrotvor Ibrahim-efendija Roznamedžija je između 1620. i 1637. godine podigao u Mostaru džamiju, a pored džamije medresu (vjersku školu), u čijoj je avliji podigao i šadrvan, te proširujući već postojeći vodovod s Djevojačke vode doveo vodu.
Premda mnogobrojni izvori navode da je Roznamedžija doveo vodu u svoju džamiju iz Radobolje (glinene i drvene cijevi su išle preko Starog mosta), uzimajući prirodan pad vode koja je tako stvarala pritisak. to nije bilo moguće izvesti iz jednostavnog razloga što je nadmorska visina Roznamedžijine džamije (59,90 m nad morem) viša od vrha Starog mosta (57,60 m).
Da bi do ove česme bila dovedena voda, moralo se spojiti na glavni vod Glavnom ulicom, pa je u tu namjenu prokopan Haljevečev sokak (danas Huse Maslića ulica), koji je prolazio kroz harem Husein Hodžine džamije do Glavne ulice. Vremenom je kod česme izrasla košćela pa je i česma dobila naziv „pod košćelom“. Tako je i danas zovu premda stare košćele više nema. Česma je vremenom mijenjala kamenu ornamentiku, ali je i danas u upotrebi.
PrirediliIsmail Braco Čampara /Tibor Vrančić / Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen