Montag, 26. September 2016

Hala od zlata?




U muzeju Guggenheim u New Yorku postavljen je odnedavno jedan eksponat, koji je napravio pravu pometnju. Muzeji, inače, nisu nikakav problem za posjetioce, ukoliko se napravi interesantna postavka, ljudi sami dolaze da vide. Tako je to svugdje u svijetu.
U muzeju Guggenheim je nešto drugo u pitanju? Ljudima nije teško stajati i po dva sata u redu kako bi se olakšali na jednom mirnom mjestu, baš u muzeju. E, to je ono, što je neobično.
A kako i ne bi, kad se u toaletu nalazi WC šolja od čistoga zlata, koju je instalirao umjetnik Maurizio Cattelan (56). WC šolja, sa zvučnim imenom „America“, izrađena je od 18 karatnog zlata, a od kad je postavljena postala je pravi hit na instagramu sa selfi fotografijama. Cattelanu je drago da je njegovo djelo postalo tako demokratično.
„Svejedno, da li će neko za dobar ručak platiti 200 dolara, ili u kiosku preko puta pojesti hotdog za 2 dolara, rezultat na kraju je isti. Sve ode u šolju“, govori jedna izreka o istini toaleta.
Mnogi ga zbog ovog eksponatra smatraju provokatorom, jer se na tržištu umjetnina igra sa zlatnom WC šoljom, iako mnogi oligarsi takvu šolju već imaju u svojim privatnim toaletima.
A kako kažu iz muzeja, eksponat će ostati tako dugo izložen, dok se ne nađe neki sponzor, koji će ga otkupiti.
(izvor:focus)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen