Samstag, 4. April 2015

Carić od dvanaest grama


Vjerojatno niko ne bi povjerovao da jedna ptica, koja teži oko dvanaest grama, pravi interkontinentalne letove. A to baš čini jedna ptica pjevačica, poznata pod imenom carić (Troglodytes troglodytes).
Naučnici su pratili letove američkih carića i, pri tome, utvrdili da carići svake godine u jesen, sa svojih staništa na zapadnim obalama Atlantika, u Kanadi i SAD, lete na zimovanje u Južnu Ameriku. Pri tome, ove ptice prave samo jedno zadržavanje, negdje na ostrvima oko Haitija, Dominikanske Republike, ili Puerto Ricca. A dužina toga leta preko otvorenog mora iznosi oko 2.200 kilometara.
Istraživači su dugo vremena sumnjali da je takvo nešto moguće, iako je bilo dokaza koji su išli u prilog tačnosti ove tvrdnje. Naučnici sa Univerziteta Massachusetts pratili su let pet ptica i pokazalo se da se svaka od njih vratila na proljetno polazište. Prilikom isčitavanja podataka njihovog leta, sa uređaja koji su im prethodno bili ugrađeni, pokazalo se da su ptice stvarno letjele tri dana, bez i jedne sekunde pauze, pri čemu nisu imali prilike da uzimaju hranu, a došlo se do zaključka da su za taj napor koristile vlastite rezerve masti.
Ptica pjevačica carić, ili palčić, kako je još nazivaju, poznata je i kod nas. Naše carići ne lete na zimska staništa, uglavnom su ptice stanarice. Poznate su po svom pjevu, ali i po svom temperamentu. Osim toga, ima ih i na području Azije, a osim već opisanih, na području obe Amerike, mogu se pronaći i na obalama Japana.
Inače, smatra se jednom od najomiljenijih ptica pjevačica u Evropi.
Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen