Dienstag, 19. September 2023

Rijedak fenomen na planini: Brockenova duga

 


Zanimljiv i rijedak fenomen zabilježen je ovih dana na bh. planini Čvrsnici u poslijepodnevnim satima. Naime, radi se o pojavi poznatoj pod nazivom Brockenova duga, a pojava je fotografisana na vrhovima Velika Oštrovača i Trinjača.

Brockenova duga ili Brockenova svjetlost, je optički fenomen koji se javlja kada se svjetlost prelama i reflektira kroz kapljice vode u atmosferi. Ovaj fenomen često možete vidjeti kada ste na visokim planinskim vrhovima ili u oblaku s puno vlage.

Najčešće se pojavljuje kada se osoba nalazi iznad sloja oblaka i sunčeve svjetlosti, a kapljice vode u oblaku raspršuju svjetlost. To stvara krug ili prsten svjetla oko sjene osobe koja stoji ili stoji na vrhu planine ili nekog drugog usamljenog objekta. Sjena osobe se projektira na čestice vlage u zraku, a svjetlost se lomi i reflektira unatrag prema osobi, stvarajući ovaj efekt.

Brokenova duga je fascinantan prirodni fenomen i često se povezuje s mističkim ili natprirodnim iskustvima kada je prvi put viđena na planinskim vrhovima. Naziv je dobila po planini Brocken u Njemačkoj, gdje je ovaj fenomen često primjećivan. Ovaj efekt može varirati u veličini i bojama, a pojava magle, oblaka i osvjetljenja igraju ključnu ulogu u tome kako se Brokenova duga manifestira.

(klix/20230917)

Zabilježeno u svijetu:



Brockenova duh (njemački: Brockengespenst), također nazvana Brokenov luk ili planinska sablast, je uvećana (i očigledno ogromna) sjena posmatrača bačena na oblake suprotno od smjera Sunca. Imao sam sreću da snimim ovo u svom posljednjem divljem kampu prije zatvaranja.



Ludi fenomen pod nazivom "Brokenov sablast" uhvaćen na vrhu planine Veľký Choč u Slovačkoj

Broken u planinama Harz, na 1.141 metar visokoj najvišoj tački u sjevernoj Njemačkoj, oduvijek je inspirisao maštu. Vrh je prekriven maglom skoro 300 dana u godini. U narodu je poznato kao "Blocksberg" kao mjesto za ples vještica i nadaleko je poznato u legendama i mitovima.



Goethe je već naišao na duha Brockena

Johann Wolfgang von Goethe opisao je sablasnu pojavu koju je vidio dok se penjao na Brocken. Ogromna sjena u magli koja mijenja oblik i veličinu i kao da lebdi u zraku. Ono što je vidio u magli - i ostali planinari za njim - je duh Brokena.

Jednostavno objašnjenje o čemu se radi?

To nikako nije fenomen treće vrste, već jednostavno naša vlastita sjena! Navikli smo da ovo vidimo na podu ili zidu. Ako je sunce nisko ujutru i uveče, sjenke postaju duže. Naša sjenka samo kroz maglu postaje duh. Budući da ona nije površinska, već difuzna, naša sjenka ne samo da se čini ogromnom, već i trodimenzionalnom. Ne leži na podu, već kao da lebdi u prostoru.

Pojava djeluje natprirodno

Oblaci magle se nadvijaju posebno na planinskim vrhovima, zbog čega se plutajući izgled stalno mijenja i pomiče - zaista zaživi svoj život. Često je uokvirena obojenim sjajem, koji joj takođe daje natprirodni izgled. U principu, Brockenov duh se može posmatrati na planinskim vrhovima u magli kada sunce izlazi ili zalazi.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen