Montag, 4. September 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Prilično sumnjivo

Rečeno je da je dvaput bio silovit prasak, a zatim je Embraer Legacy 600 pao s neba kao kamen. Očevidac opisuje ono što bi se moglo ispostaviti kao posebno spektakularan slučaj u ne tako slaboj istoriji neobičnih smrti u Rusiji. Navodi se da je u avionu bio Jevgenij Prigožin, šef Wagnerove plaćeničke grupe. Čovjek brutalan, tajna služba čelična, oprana svim vodama. Onaj koji je donio smrt i užas u istočnu Ukrajinu. I uvijek korisno za ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ali onaj koji se pobunio svojim maršom protiv onoga, kako je on vidio, iz nesposobnog vojnog vrha. Tačna pozadina radnje vjerovatno će ostati jednako nejasna kao i pozadina Prigožinove smrti. Nikako nije jasno da li je Prigožin zaista bio u privatnom avionu na putu od Moskve do Sankt Peterburga. Tamo, na fasadi Vagnerovog štaba, od srijede uveče svijetli ogroman krst. U mašini je u vrijeme udesa bilo deset putnika, uključujući zamjenika Prigožina Dmitrija Utkina. Ko je odgovoran? Moguće je da je Putin htio da kazni izdajnike. Takođe je moguće da je Prigožin lažirao svoju smrt. Jedno je jasno: Rusija je u previranju.



Poprilično nemirno

Političari uvijek moraju ostaviti pravi utisak. Ne smiju se smijati u pogrešnom trenutku (ovo ih može koštati čak i pozicije kancelara pod određenim okolnostima) ili izgledati uznemireno, ako se osjećaju nelagodno. Ali Winfried Kretschmann, premijer pokrajine Baden-Württemberg, u Njemačkoj, uspijeva to učiniti prilično dobro, kao i njegov ministar unutrašnjih poslova Thomas Strobl. kada plove preko vode u pećine Wimsen. Pogled na njihova lica pokazuje da im akcija nije baš prijatna. Pećinski spasioci volonteri su samo htjeli pokazati političarima koliko je njihov rad može biti važan. Na kraju krajeva, postoji skoro 3000 pećinskih sistema u Baden-Württembergu u kojima planinari i penjači uvijek iznova imaju nezgode. Pomagači rade dobrovoljno i finansiraju se putem donacija i članarina. Nasuprot tome, ostale spasilačke službe finansiraju opštine. Čak i ako su se predstavnici vlasti osjećali malo nelagodno, ovo nije bilo opasno. Ali vjerovatno uspješno. Jer, prema Stroblovim riječima, budžet za civilnu zaštitu sada je povećan za 25 miliona eura. U budućnosti bi to možda moglo biti od koristi i pećinskoj spasilačkoj službi.



Prilično nisko

„You must remember this, a kiss is still a kiss“, "Ovo morate zapamtiti, poljubac je i dalje poljubac", kaže divna pjesma „As Time Goes By“, "Kako vrijeme prolazi" iz 1931.

A kako je vrijeme od tada zaista odmaklo, ovo je još istinitije: poljubac je i dalje poljubac i u tom pogledu značajan, intiman, konsenzualni gest.

Predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales sada pokušava stvar smiriti i čak traži izvinjenje, ali je ogorčenje i dalje veliko, nakon što je na ceremoniji dodjele priznanja za novog prvaka svijeta u fudbalu, drsko poljubio veznu igračicu španjolku Jennifer Hermoso. U svakom slučaju, to nije bio obični poljubac za čestitke, a Hermoso je takođe izjavila kako joj se to noije ni malo svidjelo.

Ova slika iz svlačionice takođe pokazuje da Rubiales ima sklonost ka zadiranju, u doslovnom smislu. I opet, to je Hermoso koji bi da lovi. Špansjolka sa brojem deset se smije, ali je vjerovatnije da je to zbog opšte euforije oko pobjede. U svakom slučaju, do sada je predsjednik saveza trebao shvatiti da je šovinističko ponašanje prema ženama (koje igraju fudbal) odvratno.

Srećom, vremena su se promijenila.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen