Mittwoch, 10. Oktober 2018

Koliko treba prirodi da razloži naše smeće



4.000 godina je potrebno da se razloži jedna staklena flaša, a za jedan obični opušak od cigarete potrebno je više od 5 godina. Ljudi ne bi trebali njihovo smeće nepažljivo razbacivati – jer, da bi ga priroda razgradila, potrebno joj je pola vječnosti.

Staklo se srećom može lako reciklirati. U prirodi se čovjek mora osloniti na vodu, vjetar i sunce, koji matrijal lagano, ali sigurno razlažu. Ali, sila prirode za to treba punih 4.000 godina.


Sistem povratka ambalaže ima namjenu da se što je manje platičnih flaša baci u prirodu. Tamo bi one čekale punih 400 godina do njihovog potpunog razlaganja. Neke procjene govore čak i o 1.000 godina.



Opušak od cigarete se vrlo često bez razmišljanja baca bilo gdje i bilo kada. Međutim, ostaci cigarete tako ostaju dugo, dugo. Treba im skoro 5 godina da se razlože.



Tanke plastične kese za voće i povrće, iz samoposluge ili sa pijace, bivaju korištene maksimalno sat vremena. Ako završe u prirodi, treba im 10 do 20 godina da bi se u prirodi razložile.



Plastična folija za potpuno razlaganje u prirodi treba malo više, od 30 do 40 godina.



Coffee to go najčešće ostaje topla oko pola sata – a prirodi treba pola vijeka da bi jednu šolju od stiropora potpuno razložila.



Kese od čipsa trebaju čak 80 godina dok ih potpuno ne nestane.



Doza od pića ne rđa nikad. Za tu svrhu potrebne bakterije i gljivice bježe od metalne folije. Doza se kad tad razloži na njene sastavne dijelove, ali je za to potrebno oko 500 godina.



I na kraju usporedba: Već nakon dvije sedmice kora od jabuke počinje se razlagati. Nakon još malo vremena potpuno nestane.
(web)
Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen