Sonntag, 11. Februar 2018

Negdje daleko: Tajne Kineskog zida









Kineski zid je jedno od najvećih svjetskih čuda arhitekture, i kako kažu, vidi se čak iz svemira. Jedan majstorski vojno-odbrambeni objekat, koji je preživio stotine bitaka i ratova, ima još više tajni skrivenih u njegovoj unutrašnjosti, ali i okolini…
Zbog čega je sagrađan? Kineski zid je trebao stvoriti zaštitu Kineskom carstvu od upada nomadskih plemena. Početkom 13. vijeka, Mongolima pod vođstvom Džingis kana uprkos zidu, uspjelo je da dospiju čak do Pekinga i da ga opljačkaju.
Kineski zid nije neki kratki komad zida, ili zidina oko nekog grada ili područja, jer se proteže preko preko čitavog sjevero-kineskog subkontinenta. Mjesta pored zida bivaju veoma rijetko posjećivana, a mnoga od njih su čak i nepoznata.
Ostaci zida danas leže u „nedođiji“. Ili, tačnije rečeno u Duanhuangu, pustinji Gobi, udaljenoj od Pekinga 2300 kilometara. Osim toga, ne postoji jedan nego više kineskih zidova, sagrađen, dograđivn i proširivan od različitih dinastija. Službeno se može potvrditi njegova dužina od 21.196,18 kilometara.
Njegova gradnja se vezuje za prvog kineskog cara Qin Shihuangdija. Građen je pretežno od zemlje, kamena i cigle, a gradnja je trajala sve do XVII vijeka. Duž cijelog zida, u pravilnim razmacima podignute su stražare, a po vrhu se pruža staza široka 4,5 metara. Visina mu je između 10 i 16 metara. Zid je svjedočanstvo znanja, upornosti i umijeća kineskog naroda. Zaliven je krvlju i znojem bezbrojnih vojnika i radnika. Izgradnju zida tokom vijekova pratile su i brojne dokazane i nedokazane legende.
Britanski antikvar William Stukeley je, 1754. godine, pisao da se Kineski zid može prepoznati sa Mjeseca. Uprkos tome, mnogi Kinezi danas rado tvrde da se zid ne vidi iz svemira.
„Kuća nije gotova dok se zidovi ne ozidaju“, kaže jedna stara kineska poslovica. I još uvijek, i dan danas, u pojedinim područjima kineski seljaci ga doziđuju, kao i njihovi preci. Pri tome, slažu sloj po sloj zemlje u obliku jednog stabla.
U samoj Kini zid nazivaju „10.000 Li dugi zid“. A tako se zove i najduže groblje na svijetu, jer su ga prije svih pravili lokalni stanovnici. Navodno, brojni leševi su tokom same gradnje ugrađivani u zid.
Danas je Kineski zid  najveća turistička atrakcija Kine.
Od 1961. godine, Kineski zid je stavljen pod zaštitu države, a od 1987. godine uvršten je u spisak svjetske baštine pod pokroviteljstvom UNESCO-a.
(msn)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen