Samstag, 17. Februar 2018

Kad voda postane vatra







Posjetioci Nacionalnog parka Yosemite u Kaliforniji mogli su ovih dana uživati i jednom rijetkom prirodnom fenomemu, na „vatrenom“ vodopadu na stijeni El Capitano.
Samo u nekoliko dana tokom februara postoji šansa da se vodopad Horsetail (Konjski rep) pretvori i „vatreni pad“. Do ovog fenomena može doći samo ako u planinama Siera Mountains bude dovoljno kišnih padavina, da je nebo vedro, te da zrake sunca na zalasku padaju pod određenim uglom na vodopad.
Na bezbrojnim fotografijama, postavljenim ovih dana na društvenim mrežama, čini se kao da niz stijenu pada lava iz nekog vulkana. U stvarnosti, vatreni spektakl je jedan normalan vodopad, obasjan zrakama sunca na večernjem zalasku.
Voda na Horstetail vodopadu, na poznatoj stijeni El Capitano, pada sa 630 metara visine, odvaja se u dva kraka, te se na visini od 150 metara ponovo spajaju u jedan.
Fenomen se može vidjeti u februaru svake godine, a predstavlja gigantsku igru svjetlosti koja vodu oboji u crveno, a amerikanci mu tada daju ime „vatreni vodopad“.
Nacionalni park Yosemite obuhvata 3.000 kvadratnih kilometara površine, od 1984. godine je upisan na UNECO-ovu listu svjetske baštine. Prije 150 miliona godina ovdje je stvarno bo aktivan jedan vulkan.
(geo)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen