Freitag, 6. Oktober 2017

Vrijeme je tikve




O ovoj temi je do sada dosta puta pisano, čak i na ovom mjestu, svake godine, otprilike u ovo doba, kad i jeste vrijeme tikve. O tikvi se zna skoro sve: (Cucurbita pepo L. – Cucurbitaceae) je jednogodišnja, zeljasta biljka. Vodi porjeklo, kao i ostale vrste tikvi, iz Centralne Amerike i donešena je u Evropu u XVI stoljeću (u Peruu i Meksiku, arheolozi su pronašli dokaze stare 4000 godina o kulturi njenog gajenja). Gaji se radi ploda koji može biti težak i preko 10 kg (nisu rjetki primerci mase od 50 i više kilograma) i sjemena iz kojeg se, hladnim postupkom, cjedi ulje.
Po prehranbenoj vrijednosti i dijetetskoj važnosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više pektinskih tvari nego jabuka i cikla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skupinu vitamina B, ima kalijevih soli i željeza. Meso je posebno ugodna slatka okusa, što je osobito izraženo pri pečenju. Priprema se kao varivo, služi za umake, musake, može se kuhati, puniti palačinke i savijače, a od spomenute tikvice proizvode se i sokovi. Stariji plodovi se koriste kao i bundeve za pečenje.

Uz ove opšte podatke i jedna priča, zabilježena ovih dana na više stranica na internetu. Naime, možda i jedinstvena samoposluga na svijetu, samo za tikve. Nalazi se negdje u Njemačkoj, barem po natpisu na slici. Pored puta složene tikve, Zaustavi auto, odaberi tikvu po želji, a novac ostavi u kasu postavljenu ispod oglasa za prodaju. Poznavajući Nijemce, ovako nešto kod njih sigurno funkcioniše, bez velike zloupotrebe. Ne samo za tikve, nego i za još neke vrste voća i povrća.
Na dnu oglasa je napisano kako samo plaćena tikva čovjeka čini sretnim.

Jedan od komentara sa društvenih mreža:
Da li bi ovako nešto kod nas funkcionisalo? Samoposluga bundeva, odabereš bundevu, piše cjena po komadu i ubaciš pare u kasu. Bojim se, poslje 24 sata kod nas ne bi bilo ni bundeva ni kase.
D: Samo plaćena bundeva čini čovjeka sretnim. Viđeno i uslikano na njivi pored puta, u Njemačkoj
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen