Sonntag, 8. Oktober 2017

Nobelova nagrada za mir organizaciji ICAN




ICAN - The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog naoružanja

ICAN globalna organizacija osnovana 2007. godine u Australiji je koalicija nevladinih organizacija u sto zemalja koje se zalažu za snažan i efikasan ugovor o zabrani nuklearnog naoružanja.

Nobelovu nagradu dobila je, kako je obrazloženo, zbog ogromnih napora oko postizanja zabrane atomskog oružja i zbog svog rada na privlačenju pažnje na katastrofalne humanitarne posljedice bilo kakve upotrebe nuklearnog oružja i pionirskog zalaganja za zabranu tog oružja.

Glavna šefica ICAN-a je Šveđanka Beatrice Fihn. Njoj je 34 godine, a u njezinom uredu u Ženevi radi samo četvero saradnika, koji su svi mlađi od 35 godina. Ova kampanja je znatno veća: u njoj je povezano oko 450 mirovnih skupina i organizacija koje se godinama bore za atomsko razoružanje.
Ovoj kampanji je cilj postizanje međunarodnog sporazuma o zabrani atomskog oružja. Na tom cilju rade deseci hiljada aktivista u više od stotinu zemalja svijeta. U julu 2017. je potpisan sporazum kojim se zabranjuje proizvodnja, posjedovanje, upotreba i skladištenje atomskog oružja. On će stupiti na snagu kada ga ratificira 50 članica. Fihn predviđa da će se to ostvariti do kraja iduće godine.

Sporazum nije potpisala nijedna atomska sila. Njemačka i druge članice NATO-a odbijaju potpisati dokument uz obrazloženje da on nije spojiv sa članstvom u Sjevernoatlantskom savezu.

Žiri se morao odlučiti između 318 prijedloga. Prošle godine je ovo važno priznanje dobio kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos.
Ova se nagrada dodjeljuje od 1901. godine, dotirana je s 940.000 eura, a utemeljena je na poticaj otkrivača dinamita, švedskog industrijalca Alfreda Nobela. Dobitniku će nagrada biti uručena 10. decembra u Oslu.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen