Samstag, 14. Oktober 2017

Iz životinjskog svijeta: Oči u oči sa ugroženim vrstama






Veoma emocionalnim fotografijama britanski fotograf Tim Flach je prikazao svu ljepotu životinjskih vrsta kojima prijeti bliski nestanak
Egzotična Zelena okata žaba (Agalychnis annae) živi najčešće u Costa Rici. Penje se po tankim granama drveća, kreće se šp lišću na zemlji, važi kao veoma ugrožena životinjska vrsta. Njihov broj se od 1990. godine prepolovio.
Pogledom na roj leptirova iz vrste Monarh (Danaus plexippus) čini se kao da je hiljade malih jesenjih sunca lepraš kroz vazduh.Tamo je osnovana jedna zadužbina, čiji je zadatak da spasi ovu vrstu od izumiranja. Njenim djelovajem trebao bi se zaštititi životni prostor ovih leptirova, koji se nalazi u jelovitim šumama Michoacans.
Okrunjeni sifaka (Propithecus coronatus), lijevo na slici,  je vrsta polumajmuna, koja živi na Madagaskaru, a Crni tupi nos (Rhinopithecus bieti), desno, živi na Tibetu, u Kini. Obe vrste su zagonetni preci čovjekove vrste, o kojoj jedva da se zna nešto više.
Zelenei ara papagaji, i Tamno crvena ara (Ara chloroptera), u stvari imaju perja, čija se boja kreće od tamnocrvene do tirkizno plave boje. Oni se u prirodi najradije skupljaju na takozvanim „glinenim mjestima“, gdje imaju dovoljno minerala, koje rado uzimaju.
Šaka na slici pripada Rajangu, jednoj vrsti orangutana, koji živi u zoološkom vrtu Colchoster. Njegovi divlji rođaci žive na Borneu i Sumatri, prema predviđajima mogli bi nestati u narednih 20 godina. Ova vrsta majmuna spada u umjetnike u penjanj po drveću, sa rukama u obliku kuka i veoma jakim ramenima.
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen