Samstag, 4. Februar 2017

Uspomene, uspomene (1)...






Jedna stara dobra adresa iz Sarajeva

Uspomene...nekad...lijevo Pozorišna...desno Dva ribara...a naprijed most Čobanija...

A preko mosta,pa lijevo,kroz park, Dobrovoljačka i FPN. U Pozorišnoj "učila" studentarija,a u Dva ribara profesori "pripremali predavanja". Među njima,čuveni i meni posebno dragi profesor
filozofije, Dr Franc Cengle. Tu mu je bio "drugi dom". Uspomene na najljepši dio života. (Ibro)

Sjedimo ja i Eso pred dva ribara...dolazi Safa...kupio Tempo, a na prvoj strani naslov...Bjeković bolji od Bajevića...a Safa samo pogleda i zavitlja Tempo u Miljacku...šta je bola...ma kome će oni pisati...a mi već bili kupili Tempo i isto vidjeli...ali ispod naslova, malim slovima piše...nastavak na zadnjoj strani...a tamo piše: Aprilili...bio prvi april...a sjedili vani...bila je 72. ili 73. (Smajo)

Fine uspomene u Dva ribara sa svojom rajom iz "Hidrogradnje". Blizu nam bilo iz Dobrovoljacke. (Branko)

Dva ribara

Kultna  kafana smještena na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, na samoj obali Miljacke, preko puta  Pošte i pozorišta. U objekat se nije uložilo ništa već više od dvije decenije, higijenski uslovi su vrlo diskutabilni, a mrzovoljni konobari kao da su izašli iz socijalističkog vremena, hrana je hm... Bez obzira na sve to, u bašti "Dva ribara" po lijepom vremenu teško je naći slobodan sto. Ukoliko volite posmatrati prolaznike iz debele hladovine i sa hladnom "sarajevskom" u ruci, onda je "Dva ribara" pravo mjesto za vas. Ukoliko ste student ili, ne daj Bože, studentica,  i želite da položite ispit koji niste spremili, onda su "Dva ribara" prava adresa; tamo se to završava.  Uz pivo i girice. I to je bolje od šuplje intelektualne koju  možete čuti za drugim stolom do vas; nigdje drugdje nema više prazne filozofije i malograđanskog trača nego u ovoj kafani. Zbog svega ovoga se tamo godinama i ide. (depo.ba)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen