Bijeli luk, ili saransak, kako se kod nas uobičajeno naziva. Šta se dešava u tijelu kada jedemo ovo povrće?
Kada virusi vladaju, važno je da ojačamo organizam, a najbolji način za to je kvalitetan san, ishrana, fizička aktivnost i naravno zdrava ishrana.
Jedna od veoma zdravih namirnica koja ima mnoge benefite za zdravlje je i bijeli luk.
Istraživanja pokazuju da bijeli luk može imati mnoge zdravstvene prednosti, kao što je zaštita od obične prehlade ali i sposobnost da snizi krvni pritisak i nivo holesterola.
Preporučljivo je jesti najmanje šest čena bijelog luka nedeljno, jer dobro djeluje na srce, a evo šta se dešava u tijelu nakon jedenja bijelog luka.
Tokom prvog sata: Luk se probavlja u želucu i postaje idealna hrana za organizam
Šest sati nakon jela: Aktivira se proces sagorevanja uskladištenih masti u tijelu
Poslije sedam sati: Luk ima antibakterijski efekat na krvotok
Takođe, ovo povrće ima i mnoge zdravstvene benefite:
Bijeli luk sadrži jedinjenja sa korisnim svojstvima po zdravlje – Naučnici sada znaju da je većina zdravstvenih prednosti bijelog luka posljedica stvaranja jedinjenja sumpora kada sječete, zgnječite ili žvaćete česnu bijelog luka. Jedinjenja sumpora iz bijelog luka ulaze u vaše tijelo iz digestivnog trakta. Zatim putuju po cijelom tijelu, vršeći snažne biološke efekte.
Bijeli luk je veoma hranljiv, a ima vrlo malo kalorija – Bijeli luk je dobar izvor nekoliko hranljivih materija, posebno mangana, vitamina B6, vitamina C, selena i vlakana.
Bijeli luk može pomoći u zaštiti od prehlade – Istraživanje iz 2016. sugeriša da ekstrakt starog belog luka (AGE) može ojačati vaš imuni sistem.
Studija je otkrila da su ljudi koji su uzimali AGE dodatke tokom 3 meseca tokom sezone prehlade i gripa imali manje ozbiljne simptome i manje dana izostajanja iz škole ili posla. Druga istraživanja sugerišu da jedinjenja u bijelom luku mogu imati antivirusna svojstva.
Pored jačanja vašeg imunološkog sistema, može pomoći u sprečavanju virusa da uđu u ćelije domaćina ili da se repliciraju u vašim ćelijama.
Aktivna jedinjenja u belom luku mogu smanjiti krvni pritisak – Meta-analiza studija iz 2020. godine pokazala je da dodaci belog luka smanjuju krvni pritisak kod ljudi sa visokim krvnim pritiskom.
Istraživači su povezali ovaj efekat sa 16-40% smanjenim rizikom od kardiovaskularnih događaja.
Analiza je primjetila da je efekat bijelog luka sličan nekim lijekovima za krvni pritisak, ali sa manje neželjenih efekata.
Bijeli luk poboljšava nivo holesterola, što može smanjiti rizik od srčanih oboljenja – Pregled istraživanja iz 2018. sugeriše da bijeli luk može da smanji ukupni i LDL (loš) holesterol.
Autori preporučuju da ljudi sa visokim holesterolom jedu više bijelog luka, ali upozoravaju da je potrebno više istraživanja da bi se potvrdili njihovi nalazi.
Prema istraživanju iz 2016, uzimanje suplemenata belog luka duže od 2 meseca može smanjiti vaš LDL do 10%.
Istraživači su primjetili ovaj efekat kod ljudi sa blago povišenim nivoom holesterola.
Sve ok, samo treba izbjegavati bliske susrete!
(damir/20241210)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen