Montag, 22. Februar 2021

Znaci vremena

Nebeski znak

Za sve koji zavide pticama, zato što lete u jatima, vrlo blizu, i bez maske. Za one koji udišu zrak samo kroz FFP2 maske, peru ruke i dezinficikuju kolica za kupovinu.

Za sve koji drhte, mole se, drhte i dršću.

Za sve koji su se toliko umorili od korone i zime i sedmodnevna incidencija.

Za sve koji žele da razmišljaju o planovima i ponovo sretnu prijatelje i prihvate život.

Za sve one kojima trenutno nedostaje vedro nebo i perspektiva: Čvorci, koji se okupljaju na obalama Jordana, spremajući se za let u ljetna staništa. I koji su slobodni.

Znaci zime

Samo jedanautomobil vozi preko snijegom prekrivenog autoputa u blizini Rheda-Wiedenbrück, jugozapadno od Bielefelda u Njemačkoj. Oznake traka na autoputu sa šest traka više se ne mogu vidjeti. Jake snježne oluje su prošle sedmice pogodile sjever i centar zemlje, posebno tokom vikenda. Ponegdje je palo više od 30 centimetara snijega. Spasioci su izlazili na mjesta brojnih nesreća. Zaglavljeni kamioni uzrokovali su kilometarske saobraćajne gužve. Takođe je i

željeznički saobraćaj djelomično bio nu zastoju. Ledeno vrijeme sa nanosima snijega, sada je dobilo i svoj nadimak: "flockdown", u skladu sa Locjdownom (Flocken . snježne pahuljice).


Znaci vjere

Pogled u lica. Vidimo muškarce koji izgledaju potpuno potreseni. Ono što vide duboko ih pogađa.

U gradu Srinagar u regiji Kašmir, na sjeveru i u središtu zemlje, sveštenik im pokazuje dlake, za koje se vjeruje da potiče iz brade proroka Muhameda. Relikvija iz svetišta Hazratbal prikazuje se samo u posebnim prilikama. Ovdje se održava proslava u čast Abu Bekra, prvog nasljednika Muhameda, prema sunitskom učenju. Više od 14 posto indijskog stanovništva je muslimanske vjere

(stern)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen