Sonntag, 28. Februar 2021

Tajanstveno jezero

 






Farska ostrva u sjevernom Atlantiku zadivljuju svojom ljepotom, kao i na ovom vrlo posebnom mjestu.

Vjerovatno postoji samo jedan narod na svijetu, koga ne uhvati želja za povratkom, kada vidi ovaj krajolik: To je narod Farskih ostrva, koji praktično ispred kućnih vrata ima pogled na ove impozantne litice. Mi ostali međutim: dosađujemo se i uzdišemo! Kad ćemo konačno nazad?

Ali šta je to s vodom iznad i ispod ostrva? Jesu li to dva ostrva naslonjena jedno na drugo?

Ne, čak i ako se tako čini.

Ovaj komad zemlje je toliko poseban, jer se iznad litica nalazi najveće jezero na Farskim ostrvima. Na zapadnoj obali zovu ga Sørvágsvatn , a na istočnoj obali Leitisvatn. Jezero razdvaja dvije opštine, a u jednoj ga zovu tako, a u drugoj onako. Smješteno je na 32 metra nadmorske visine na jugu ostrva Vágar , gdje se nalazi i međunarodni aerodrom ove ostrvske države.

Gledano na ovaj način, čini se da je do ovog područja lako doći.

Ali, od aerodroma do litica, mora se dobro propješačiti.

Pravi izlet za prave ljubitelje prirode!



Farska ostrva: Osamnaest ostrva na sjeveru svijeta

Farska ostrva se nalaze u sjevernom dijelu Atlanskog okeana, između Velike Britanije, Norveške i Islanda. Ova ostrva i Grenland, pripadaju Kraljevini Danskoj.

Od 1948. godine Farska ostrva su autonomna regija Danske, ali imaju široku autonomiju i velike nadležnosti, sa izuzetkom odbrane i inostranih poslova. Odcjepili su se od Norveške 1814. godine.

Prevedeno na naš jezik ime Farska ostrva ima značenje Ovčija ostva.

Od 18 ostrva koji čine ovu zemlju samo jedno (Lítla Dímun) je potpuno nenaseljeno. Najveći i glavni grad Tórshavn broji 17 hiljada stanovnika. Farska ostrva su poznata po svojoj bogatoj fauni.

(viewmag)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen