Samstag, 6. Februar 2021

Kako je 2021. godina zamišljana u devedestim

 

Tekuća godina prikazana je u naučno-fantastičnom trileru "Johnny Mnemonic".

Ovdje ćemo sa znatiželjom napraviti provjeru činjenica: što e od svega prikazanom u filmu bila stvarnost, a što potpuno pogrešno?


U mnogim starim naučno-fantastičnim filmovima budućnost izgleda prilično sumorno.

Januar 2021. prikazan je u 26 godina starom filmu "Johnny Mnemonic". Cyberpunk triler snimljen je u Kanadi, a u filmu su igrali Keanu Reeves, Dolph Lundgren, Ice-T, Udo Kier i Barbara Sukowa. Na mnogim mjestima film je nehotice smiješan, gledajući iz današnje perspektive. Naprimjer, kada faks još uvijek igra neku važnu ulogu u čitavom tom procesu.

Filmovi su se nekoga vremena redovno usuđivali datirati svoje znanstveno-fantastične scenarije, najpoznatiji su Stanley Kubrick sa svojim još uvijek impresivnim epom "2001: Odiseja u svemiru" (1968) i Peter Hyams s "2010: Godina u kojoj kontaktiramo" (1984) .

Ako budućnost ne leži tako daleko, datirani filmovi mogu brzo postati neugodni, kad svi shvate da u dotičnoj godini nema replikanata, nema zračenja, nema letećih automobila, nema svemirskih kolonija i nema putovanja kroz vrijeme. Ili, da svijetu ipak nije kraj, kao u katastrofa filmu „2012 - Kraj svijeta“ (2009) Rolanda Emmericha.

2021. godine u filmu “Johnny Mnemonic” dominirat će High-tech kompanije koje kontrolišu svijet. Nije baš tako daleko od stvarnosti, Facebook i Google danas takvoj prognozi upućuju pozdrave.

Podzemni hakeri se bore protiv moći, koja postoji. Johnny (Keanu Reeves) radi sa svojim mozgom kao krijumčar podataka. Za to žrtvuje vlastita sjećanja. Nevjerojatna snaga podataka i problemi skladištenja velike količine podataka doista su problem 2021. godine, čak i ako nam za to ne trebaju ljudski mozgovi.

Inače, Reeves u glavi nosi informacije o proizvodnji lijeka za nervnu bolest NAS, koja pogađa polovinu svjetske populacije. Pandemija! Ovdje je film vrlo blizak stvarnosti.

Ovdje se pojavljuje i teorija zavjere: Grupa Pharmakom progoni Johnnyja jer je prodaja supresivnih lijekova mnogo unosnija od liječenja. Usput: Postoji i urteđaj koji se zove "eyephone", koji omogućava da telefonirate i istovremeno vidite osobu sa kojom razgovarate. Prvi iPhone pojavio se na tržištu 2007. godine. U filmu cijela ta stvar više liči naočalama za virtualnu stvarnost, koje su sada već dostupne. Svijet će na kraju spasiti cyber delfin mornarice. I mada su američka vojska i Rusi već eksperimentirali s mozgom delfina tražeći mine, nismo baš toliko daleko od snimljenog.



A šta je sa narednom godinom? Na primjer, 2022. godina je predstavljena u filmu "The Purge”, Čistka" (2013) s Ethanom Hawkeom, iz kojeg se kasnije pojavila i serija. U distopijskoj Americi svi zločini, uključujući ubistva, jednom godišnje su legalni kako bi se smanjili kriminal i nezaposlenost. Eko triler "Soylent Green" (1973.) sa Charltonom Hestonom u filmu na njemačkom nosi naslov "Godina 2022... koju treba preživjeti". Po filmu, tada živi oko 40 miliona ljudi u New Yorku. Nedostaje hrane, vode za piće i životnog prostora. Samo bogati mogu priuštiti pravu hranu. Za mase postoje umjetna hrana “Soylent” crvena i žuta - i zelena. Na kraju se dolazi do spoznaje: Soylent zelene boje, green, je ljudsko meso.

Dobro je što naučna fantastika ponekad ne pogađa sto posto...

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen