Donnerstag, 11. Februar 2021

Posjeta Mostaru 1971.

 







Prilikom svoga proputovanja kroz Jugoslaviju 1971 godine, oficir američke vojske potpukovnik Darell Peck, skupa sa svojom ženom i četvoricom sinova, napravio je kratak zapis o Mostaru, reklo bi se...bez nekih emocija, baš "vojnički".

Ali je zato napravio i nekoliko kvalitetnih fotografija...

"Došli smo do Mostara bez incidenta ali nije bilo nikakvih znakova koji bi nam pomogli da nađemo stari dio grada. Dobilo smo neočekivanu pomoć od nekoliko radnika koji su se vozili u kamionu ispred nas. Oni su nam pokazivali da ih pratimo, čak nam pokazujući kada se kamion spremao da skrene. Konačno, dok su oni produžili pravo, pokazali su nam da skrenemo u jednu malu ulicu sa strane. Tu smo se parkirali i nakon par ulica dalje, našli smo naš glavni cilj, Stari most. Bili smo iznenađeni površinom mosta. Oštro se uzdizao do svoga vrha, a onda isto tako oštro i spuštao na drugu stranu. Osim toga, napravljen je od mramora(?!), istrošen veoma glatko i klizavo kroz vijekove. Da nije bilo izbočina svakih par stopa, bilo bi nemoguće preći preko njega. Nakon što smo prešli most, želio sam napraviti nekoliko dobrih slika mosta odozdo, pa dok su ostali kupovali i tražili kupaonicu, tražio sam način da se spustim do rijeke. Kad sam ga pronašao, odšetao sam duž obale dalje od mosta, dok nisam imao nekoliko sjajnih snimaka. Do k sam to radio, naišao sam na staro muslimansko groblje. Većina nadgrobnih spomenika bila je prekrivena kamenim turbanima.

Ponovo smo zajedno tražili džamije u koje bismo mogli ući, uglavnom iz znatiželje. Posebno smo željeli vidjeti vrlo stare poput Karađozbegove (1554). Pronašli smo je i još nekoliko džamija, ali nijedna nije bila otvorena za javnost, pa smo od toga odustali. Pronašli smo pijacu na otvorenom, a ubrzo i trgovinu u kojoj smo kupovali hranu i piće za ručak. Odvezli smo se nedaleko od grada i parkirali uz obalu rijeke da bismo jeli. Zatim smo nastavili prema Sarajevu."

http://darrellpeck.com/travel/1971-yugoslavia/page01.htm

(armin/cidom 20210201)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen