Mittwoch, 10. Februar 2021

Sa stranica stare strane štampe: Grafika Starog mosta iz 1875.




Na stranicama The Illustrated London News”, 4. septembra 1875. godine, objavljena je grafika sa potpisom ispod slike “Supplement to the illustrated London news”, “Dodatak ilustrovanim londonskim vijestima” i “The insurreactions in Herzegowina, in Mostar”, Pobuna u Hercegovini, Mostar.

Na naslovnoj strani austrijskog časopisa “Illustriertes Wiener Extrablatt” , “Ilustrovani bečki ekstra list”, broj 251 od 10. septembra 1875. godine objavljena je grafika Starog mosta sa opisom “Mostar, die Hauptstadt der Herzegowina”, Mostar glavni grad Hercegovine.

Bilo je to vrijeme kada su putopisci pohodili naše krajeve zajedno sa jednim umjetnikom grafičarom, koji je tokom putovanja koristio svoje umijeće, te na drvenim pločama rezbario motive iz naših lrajeva, koje su kasnije nakon povratka grafički obrađivane i korištene u štampi.

Obzirom na datume objavljivanja grafike, očigledno je da se radi o istom motivu., istog autora, nakon što je grafika objavljena u Londonu, iskorištena je i objavljena i u bečkom ilusrovanom časopisu.

O samom autoru nema podataka, a boljim pregledom grafike uočljivo je da je autor u donjem lijevom uglu ostavio inicijale C.R. što je neke navelo na zaključak da se radi o poznatom engleskom grafičaru i ilustratoru knjiga Charlesu Robinsonu. Jednostavnim uvidom u biografiju ovog umjetnika vidljivo je da je isti rođen 1870. godine u Londonu, tako da je bilo nemoguće da se 1875. godine ovim poslom nađe u Mostaru.

Iskoristićemo priliku i napisati nekoliko riječi o časopisu Illustrated London News:

Illustrated London News prvi je put objavljen u 1842, osnovao je Herbert Ingram i bio je sedmični časopis koji je iznosio detalje o lokalnim događajima i pričama u Velikoj Britaniji i svijetu. ILN je poznat po tome što je obuhvatio sljedeće teme: Ratovi, brodovi, brodovi, puške, jedrenje, portreti, fina umjetnost, stare i antičke grafike, gravure na drvetu, rane fotografije, viktorijanski život, viktorijanska kultura, kraljevi, kraljice, Royalty free, putovanja, avanture, prirodna istorija, ptice, ribe, sisari, ribolov, lov, pucanje, lov na lisice, sports uključujući tenis, kriket, nogomet, konjičke utrke itd.

Prilozi: Grafike iz London Illustrated News, i Illustriertes Wiener Extrablatt, 1875. godine

priredili: Smail Špago, Armin Džabirov, Tibor Vrančić

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen