Samstag, 27. Februar 2021

Puna perspektiva - pogled u budućnost

 



Skoro da je za nepovjrovati ono što britanski proizvođač kontaktnih sočiva LGL planira ove godine predstaviti na tržištu. "iLens" se mogu povezati na mobilni telefon. Ima zum od 60 puta, može mjeriti udaljenosti, fotografisati samo namigivanjem, mijenjati boju očiju, a omogućava i gledanje u mraku. Kao i kod Google naočala, zagovornici privatnosti će vjerojatno postaviti ograničenja na široku primjenu ovog proizvoda.

iLens: Kontaktna sočiva, koja izgledaju poput nečega iz naučno-fantastičnog filma trebala bi se pojaviti tokom 2021. godine

Svi koji poznaju naučno-fantastičnu seriju "Black Mirror" sigurno će se sjetiti epizode u kojoj svaki protagonist nosi pametna kontaktna sočiva. To ne samo da je omogućilo ponavljanje proživljenih trenutaka, već je ponudilo i praktične funkcije, poput sofisticirane proširene stvarnosti (AR). Čini se da je ono, što je prije nekoliko godina zvučalo kao neki daleki san o budućnosti, postaje stvarnost već ove godine. Uz iLens na tržištu će se pojaviti i pametna kontaktna sočiva, koja obećavaju nevjerovatne stvari.

Google naočale su već bile samo juče

Sjećate li se još uvijek Google naočala? Pametne naočale internetskog giganta obećavale su mnoge stvari, koje su u velikoj mjeri i ostvarene. Ali iz razloga zaštite podataka, Google naočale se danas uglavnom koriste u kompanijama.

Oni uglavnom koriste praktične AR funkcije. Međutim, sa iLens-om izgleda da na tržište dolazi potpuno novi standard. Zamislite da nosite uređaj kao što su Google naočale, ali ih niko ne može vidjeti. Zvuči kao naučna fantastika, zar ne? Međutim, pametna iLens kontaktna sočiva iz Lenstorea trebale bi to omogućiti do kraja 2021. godine.

Klasična kontaktna sočiva s puno karakteristika

Prvo i najvažnije, iLens se naravno reklamira kao vizuelno pomagalo. Ali ako ste već stavili kontaktna sočiva na oči, zašto ona ne bi imala neke super funkcije? ILens posebno želi zablistati svojim zdravstvenim funkcijama. Ovdje je fokus naravno na samom viđenju, na primjer, kontaktna sočiva mjere koliko je dugo korisnik gledao u ekrane tokom dana.

Da bi zaštitili oči od pretjerane iritacije, sočiva bi to trebala diskretno nagovijestiti. Ovi nagovještaji tada imaju oblik AR. Pored samog vida, možete zamisliti i područja primjene kao što su sport, sigurnost i slično. Pored toga, zahvaljujući AR funkcijama, također bi trebale biti moguće stvari poput mjerenja minimalnih udaljenosti. Ovo takođe čini uređaj zanimljivim za kompanije. Teško da postoje ograničenja za maštu programera.

Hvatanje trenutka

Ono što kod ovoga najviše liči na naučnu fantastiku je trajni zapis svakodnevnog života. Kontaktna sočiva snimaju vidno polje korisnika. Mogu se snimati fotografije i video zapisi. Naravno, iLens bi se želio pouzdati u prigodno rukovanje. Jednostavno namigivanje trebalo bi biti dovoljno za snimanje fotografije i slanje na vlastiti smart telefon.

Isto bi trebalo vrijediti i za videozapise. To bi moglo revolucionirati buduću fotografiju i snimanje. Pri tome bi kontaktna sočiva trebala imati puno performansi. Iznad svega, zum od 60 puta je vrlo impresivan, barem na papiru. To znači da na očima trajno nosite potencijalni dvogled.

Još uvijek san o budućnosti?

ILens zvuči kao izuzetno uzbudljiv proizvod. Ako proizvođač može tek započeti s provedbom svog projekta, ovdje nas ne očekuje ništa drugo do istinska revolucija. Međutim, više je nego upitno hoćemo li i kada ćemo kao „normalni smrtnici“ imati koristi od takve tehnologije. Napokon, kod iLensa postoji mnogo više problema sa zaštitom podataka nego u isto vrijeme kod Google naočala.

Za razliku od Google naočala, kontaktna sočiva se jednostavno ne mogu vidjeti na nosiocu. Stoga bi ova tehnologija za sada mogla biti rezervirana samo za javne pčoslove, kao što su policija, vojska i spasilački timovi. Još uvijek smo znatiželjni može li iLens ispuniti svoja obećanja krajem 2021. godine.

(basic)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen