Mittwoch, 2. November 2016

‘Rat sjećanja’: Izložba i publikacija o kulturi sjećanja


Centar za nenasilnu akciju iz Sarajeva i Beograda s ciljem istraživanja, dokumentovanja i analiziranja politike memorijalizacije i kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini sa sve tri zaraćene strane, u želji za izgradnjom trajnog mira, objavio je publikaciju ”Rat sjećanja”koja je nastala kao dio projekta ”Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.) ‘.
Fotografije nastale tokom istraživanja biće predstavljene u okviru četiri izložbene postavke u Bosni i Hercegovini. Nakon toga izložbu će imati priliku pogledati i publika u Beogradu.
Putovanje kroz blisku prošlost i specifičnosti njene interpretacije počinje u Sarajevu u prostoru Vijećnice, gdje će izložba biti otvorena u subotu, 1. oktobra u 19 sati. Za novembar su planirani Mostar i Banja Luka. U decembru će fotografije biti izložene u Bihaću.
Centar za nenasilnu akciju skoro 20 godina godina radi na izgradnji mira, uspostavljanju dijaloga širom regije bivše Jugoslavije i suočavanju s prošlošću. Motiv za ovo istraživanje posljedica je osjećaja obaveze da se reaguje i ukaže na opasnosti koje proizlaze iz aktuelne kulture sjećanja, uz namjeru da se potakne kreiranje klime za konstruktivan javni dijalog.
Trogodišnji proces rada na dokumentovanju spomenika nastalih posljednjih 25 godina dio je trajnog doprinosa na putu ka podizanju svijesti o trenutno prisutnim modelima kolektivnog sjećanja.

Više informacija možete pronaći u sažetku publikacije ovdje.



(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen