Donnerstag, 17. November 2016

Krokodili i surferi


Krokodili postoje najmanje 200 miliona godina, a moderni surf sport oko 100 godina. Neusporedivo za bilo kakvu diskusiju, pogotovo ne za onu kakva se ovih dana vodila u Kosta Rici..
Tu se radi prije svega o osnovnom pitanju: Ko kome ovdje smeta? Jedan pravnik, u slobodnim aktivnostima surfer, tužio je vladu Kosta Rike kako veoma malo čini u vezi sa povećanomopasnosti od krokodila u talasima Pacifika pred obalama ove države.
Aktivisti za zaštitu životinja su protiv, jer se u prirodnom staništu krokodila i suviše surfa. Problem je rezultat jedne širom svijeta priznate uspješne priče. Naime Kosta Rika važi kao zemlja koja teži ka zaštiti prirode. Do 2021. godine ovdje će se 100 posto struje dobivati iz obnovljivih izvora. Površine pod šumom i zaštićena područja su u stalnom porastu, i po tome je ova zemlja primjer za eko turizam.
Od takve politike sada profitiraju i špicasti krokodili, jedna ugrožena vrsta, čiji broj se u zadnjih 20 godina počeo povećavati. Na žalost kupača i surfera. Ove godine je napadnuto čak sedam surfera od strane krokodila, a u jednom slučaju napad je završio sa smrtnim posljedicama, a jednom surferu iz SAD je u julu morala biti amputirana noga.  U oktobru se u mjestu Esterillos održalo jedno takmičenje u surfanju na talasima. Dva puta su surferi morali izlaziti iz vode zbog alarma od krokodila. Nakon toga je eskalirala svađa.
Tužilac je izjavio novinama kako “vlada konačno mora nešto ozbiljno poduzeti u vezi nastalog problema i kako nije preporučljivo da se zbog zaštite životinja ljudi dovode u opasnost, turisti plaše i  tjeraju, a preveliki broj krokodila šteti imidžu zemlje”.
Članovi Društva za zaštitu životinja ovakvu optužbu smatraju besmislicom. “Ako polulacija krokodila postane prevelika, životinje će se jesti međusobno” kažu protivnici, a oni koji se žale pitaju, “A zašto onda jedu ljude?”
Ministarstvo za zaštitu životinja se pobrinulo za pomirenje, a primjerak krokodila je izmješten sa područja kupališta u jedno područje pod zaštitom. Naime, nakon napada na surfere, prekoračena je “crvena linija”.
(izvor:sdz)
 Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen