Mittwoch, 23. November 2016

Mostar u objektivima fotokamera - Emil Balcarek




Fotografija Starog mosta u Mostaru, Emila Balcareka, napravljena je u periodu 1907. – 1908. godine, u vrijeme njegovog boravka u Bosni i Hercegovini. Emil Balcarek je bio oficir u  austrougarskoj vojsci, s veoma izraženim interesom za fotografiju, a posebno za fotografiranje prirodnih pejsaža i objekata. Bio veliki zaljubljenik prirode, radoznali avanturista koji je široko i zainteresirano gledao na jednu njemu nepoznatu kulturu u kojoj se zatekao. Jako su ga zanimali ljudi, običaji i svakodnevni život, a sve je to snimao bez ikakvih predrasuda.
Evo i nekoliko podataka iz njegove veoma interesantne biografije, koje će nam još više približiti njegova djela, posebno fotografije iz Bosne i Hercegovine iz tog vremena. Emil Balcarek rođen je 1879. godine u Hotzenplotzu u tadašnjoj austrijskoj Šleziji (Schlesien). Od 23. oktobra 1907. do 7. aprila 1908 .godine služio je kao poručnik austrougarske vojske u Bosni i Hercegovini. Svoje slobodno vrijeme Balcarek je koristio za istraživanje ove zemlje, kako pješice, tako i biciklom ili željeznicom. Na svojim putovanjima uvijek bi nosio fotoaparat, tako da danas raspolažemo velikom zbirkom dobro dokumentiranih fotografija Bosne i Hercegovine iz tog vremena.
Kratko nakon povratka iz Bosne, Balcarek je istupio iz vojne službe i prijavio se za civilne poslove vojne uprave. U funkciji civilnog činovnika vojske ponovo se vraća u Bosnu i Hercegovinu, tačnije u Trebinje, 1913. godine. Posljednje godine svog života Emil Balcarek je proveo u Beču, gdje je većinu vremena provodio u šetnjama kroz Bečku šumu i po okolnim brdima.
Sve ove podatke pronašli smo u monografiji “Auf eisernen Spuren – Kamenim tragovima”, u izdanju Kulturfocus Frankfurt am Main, izdate 2016. godine, a koja je nastala na osnovu monografije “Potonula Bosna – fotografsko putovanje austrougarskog oficira Emila Balcareka kroz Bosnu i Hercegovinu od 1907. do 1908. godine”, autora Helmuta Friderichsmeiera, izdate 1999. godine.
Fotografija Emila Balcareka iz Mostara, pod naslovom Stari most, Most na Musali i Neretva, kao i ostale fotografije, mogu se pogledati u arhivi fotografija na stranici: www.cidom.org .
Priredili: Ismail Braco Čampara/ Tibor Vrančić/ Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen