Montag, 28. November 2016

Kao Mona Lisa iz 1968.




Britanski fotograf Cecil Beaton i u međuvremenu 73. godišnji rok muzičar Mick Jagger prvi put su se susreli daleke 1967. godine, a obojicu ih je vezivala fascinantnost slave.
Beaton (1904.-1980.)  je prije Drugog svjetskog rata bio neoficijelni dvorski fotograf, zatim ratni izvještač, a kasnije fotograf bogatih i lijepih lica, kao majstor portreta.
„Jagger je bio kao Mona Lisa“, rekao je jednom fotograf o muzičaru, „znao je sve, sve je vidio“. Fotograf je 1968. posjetio snimanje filma „Performance“ u kojem je Jagger imao svoj filmski debi, pored filmske dive Anitte Pallenberg (danas 72 godine).
Tada napravljene fotografije će ovih dana biti izložene u galeriji Sotheby's u Londonu, a ujedno biti ponuđene i na prodaju.
Film je tematizirao silu, sex i droge, ali i potragu za vlastitim identitetom. Danas važi za klasik „swinging sixtie's“, a onoga vremena je šokirao već kod test prikazivanja, kod šefa studija Warner. Film je nakon mnogobrojnih dorađivanja prikazan tek 1970. godine. Tehničari su morali pojedine scene isjeći, jer su naginjale ka pornografiji.
(izvor:spiegel)
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen