Montag, 21. November 2016

Crni kosovi stradaju od smrtno opasnog virusa


U Njemačkoj, prema procjeni Saveza za zaštitu prirode Nabu, ove godine je uginuo neuobičajeno veliki broj ptica crnih kosova, od po ove ptice smrtno opasnog Usutu virusa.
Posebno pogođena područja su oko donje Rajne, te grada Aachena, kazala je glasnogovornica ovog saveza. Virus potiče iz Afrike, a rasprostire se putem uboda komaraca. Inače su ovakve vrste bolesti u Njemačkoj ograničene na toplija vremenska razdoblja. A kako je ova jesen bila neuobičajeno topla, pogotovo u označenim područjima, komarci su bili u pogonu i prenosili ovaj virus. Za crne kosove je posebno opasan Usutu virus.
Prema podacima Saveza za zaštitu prirode na ovom području je od strane prolaznika pronađeno oko 1100 mrtvih crnih kosova, za koje je utvrđena smrt zbog ovog virusa. Slična pojava je zabilježena prije 5 godina kada si pored crnog kosa stradale i vrtne ptice kao što su čvorci, vodomari i vrapci. Virus kod ptica dovodi do smetnji u kretanju, apatije i konačno do smrti. Komarac može ovaj virus prenijeti i na čovjeka, ali u najvećem broju slučajeva nije opasan.
(izvor:ksta) 
Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen