Sonntag, 27. November 2016

Novo u kinu: Vanzemaljci sa potrebom pričanja


Ako bi vanzemaljci na njihov način posjedovali neku vrstu napredne tehnologije, kako bi mogli stići do Zemlje, to ne znači da oni automatski mogu tečno govoriti, engleski, kineski, ili bilo koji drugi jezik.
Sedmonogi posjetioci, prikazani u filmu Denisa Villeneuvesa pod naslovom „Arrival“ (Dolazak), koji će se naći u kinima širom svijeta krajem novembra, pristigli su u dvanaest velikih svemirskih brodova jajolikog oblika i zauzeli položaje oko Zemljine kugle. Prilikom prvog kontakta sa ljudima upućivali su samo nekoliko nerazgovjetnih tonova.
Da ne bi greškom došlo do početka Trećeg svjetskog rata, lingvistkinja Louise Banks (Amy Adamas) zajedno sa fizičerem Ian Donnelyjem (Jerremy Renner) treba da razjasni da li oni tim tonovima kažu „Došli smo u miru“, ili „Svi vi ćete umrijeti“. Film „Arrival“, napravljen na osnovu kazivanja Teda Chianga pod naslovom „Priče tvoga života“, jedne je mekana naučno fantastične avantura, u kojoj se manje uništava, a više razgovara: o ratu, miru, ljubavi, jednako kao i o filozofiji, semiotici i fizici.
Villenueve je stvorio jedno vizuelno zapanjujuće umjetničko djelo, koje je bogatije nego bilo koja orgija uništavanja, a la Emerich.
I jedan filmski apel: Suprotnu stranu, kod svih jezivih nastupa, treba prvo ispravno saslušati, prije nego što se izazove Apokalipsa.
(izvor:spiegel)
 Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen